Elektronika.lt

Elektronika.lt - elektronikos, informacinių ir
ryšių technologijų portalas

Adresas: http://www.elektronika.lt
El. paštas: info@elektronika.lt
 Atspausdinta iš: http://www.elektronika.lt/naujienos/ivykiai/71757/europos-komisija-pristato-naujaja-europos-skaitmenine-strategija/spausdinti/

Europos Komisija pristato naująją Europos skaitmeninę strategiją

Publikuota: 2020-02-19 19:21
Tematika: Įvykiai, renginiai
Inf. šaltinis: Europos Komisija

Šiandien Europos Komisija pristato savo idėjas ir veiksmus, kuriais siekia užtikrinti, kad skaitmeninė transformacija būtų naudinga visiems, ir parodyti, kokia yra geriausia Europa: atvira, sąžininga, įvairiapusė, demokratiška ir patikima.

Europos Komisija pristato naująją Europos skaitmeninę strategiją
Asociatyvi nuotr. Pixabay.com

Europos Komisija pristato Europos visuomenės modelį, grindžiamą skaitmeniniais sprendimais, kuriuos įgyvendinant pirmenybė teikiama žmonėms ir kuriais siekiama atverti naujų galimybių įmonėms bei paskatinti patikimų technologijų plėtrą, kad būtų puoselėjama atvira ir demokratinė visuomenė ir gyvybinga bei tvari ekonomika. Skaitmeninės technologijos yra esminis kovos su klimato kaita ir perėjimo prie žaliosios ekonomikos veiksnys. Šiandien pristatyta Europos duomenų strategija ir galimos politikos priemonės, kuriomis siekiama užtikrinti į žmogų orientuoto dirbtinio intelekto plėtrą, yra pirmieji žingsniai siekiant tų tikslų.

Europos Komisijos Pirmininkė Ursula von der Leyen sakė: „Šiandien pristatome savo siekį formuoti Europos skaitmeninę ateitį. Ji apima viską – nuo kibernetinio saugumo iki ypatingos svarbos infrastruktūros objektų, nuo skaitmeninio švietimo iki įgūdžių, nuo demokratijos iki žiniasklaidos. Noriu, kad skaitmeninė Europa atskleistų geriausias savo savybes: būtų atvira, teisinga, įvairiapusė, demokratiška ir pasitikinti.“

Šiandien paskelbtoje baltojoje knygoje Europos Komisija numato kompetencija ir pasitikėjimu grindžiamą patikimo dirbtinio intelekto reglamentavimo sistemą. Strategijos tikslas – bendradarbiaujant su privačiojo ir viešojo sektorių subjektais sutelkti išteklius visoje vertės grandinėje ir sukurti tinkamų paskatų sparčiau diegti dirbtinį intelektą, be kita ko, mažosiose ir vidutinėse įmonėse. Tuo tikslu taip pat reikės bendradarbiauti su valstybėmis narėmis ir mokslininkų bendruomene, pritraukti ir išlaikyti talentus.

Dirbtinio intelekto sistemos gali būti sudėtingos ir tam tikromis aplinkybėmis kelti nemažą grėsmę, todėl labai svarbu didinti pasitikėjimą. Aiškios taisyklės turi padėti mažinti didelės rizikos dirbtinio intelekto sistemų keliamą grėsmę, neužkraudamos pernelyg didelės naštos mažiau rizikingoms sistemoms. Ir toliau bus taikomos griežtos ES vartotojų apsaugos taisyklės, kuriomis siekiama kovoti su nesąžininga komercine praktika ir apsaugoti asmens duomenis bei privatumą.

Europos duomenų strategijos tikslas – užtikrinti, kad ES taptų pavyzdžiu ir duomenų teikiamomis galimybėmis besinaudojančios visuomenės lydere. Todėl šia strategija siekiama sukurti tikrą Europos duomenų erdvę – bendrąją duomenų rinką, kad dar nepanaudoti duomenys Europos Sąjungoje galėtų laisvai judėti tarp sektorių ir teiktų naudą įmonėms, mokslininkams ir viešojo administravimo institucijoms. Piliečiams, įmonėms ir organizacijoms turėtų būti suteikta galimybė priimti geresnius sprendimus remiantis ne asmens duomenimis pagrįstomis įžvalgomis. Šie duomenys turėtų būti prieinami visiems – viešiesiems ar privatiesiems subjektams, startuoliams ar didžiosioms įmonėms.

Siekiant įgyvendinti Europos duomenų strategijos tikslus Europos Komisija:

  • pasiūlys sukurti tinkamą sistemą, kuria reglamentuojamas duomenų valdymas, prieiga prie jų ir pakartotinis naudojimas tarp įmonių, įmonių bei valdžios institucijų ir administravimo institucijose;
  • sieks remti technologinių sistemų ir naujos kartos infrastruktūros plėtrą, sudarysiančią sąlygas ES ir visiems subjektams pasinaudoti duomenų ekonomikos teikiamomis galimybėmis. Ji prisidės prie investicijų į Europos didelio poveikio projektus, susijusius su Europos duomenų erdvėmis ir patikima bei efektyviai energiją naudojančia debesijos infrastruktūra;
  • imsis veiksmų konkrečiuose sektoriuose, pavyzdžiui, pramoninės gamybos, žaliojo kurso, judumo ar sveikatos, siekdama juose sukurti Europos duomenų erdves;
  • stengsis dar labiau sumažinti skaitmeninių įgūdžių atotrūkį tarp europiečių ir išnagrinės, kaip suteikti piliečiams galimybę geriau kontroliuoti, kas gali naudotis jų automatiškai sukurtais duomenimis.

Kaip nurodyta šiandien pristatytoje strategijoje, Komisija dar šiais metais pateiks skaitmeninių paslaugų aktą ir Europos demokratijos veiksmų planą, pasiūlys peržiūrėti eIDAS reglamentą ir įkurs bendrą kibernetinio saugumo padalinį, kuris sustiprins kibernetinį saugumą. Europa taip pat toliau kurs aljansus su pasauliniais partneriais, pasitelkdama savo reguliavimo galią, gebėjimų stiprinimą, diplomatiją ir finansus Europos skaitmeninimo modeliui propaguoti.

Šiuo metu vykstančios viešos konsultacijos dėl baltosios knygos „Dirbtinis intelektas“ tęsis iki 2020 m. gegužės 19 d. Komisija taip pat siekia gauti atsiliepimų apie savo duomenų strategiją. Atsižvelgdama į tuos atsiliepimus ji imsis tolesnių veiksmų patikimo dirbtinio intelekto plėtrai ir duomenų ekonomikai.

‡ 1999–2024 © Elektronika.lt LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina Valid XHTML 1.0!