Elektronika.lt

Elektronika.lt - elektronikos, informacinių ir
ryšių technologijų portalas

Adresas: http://www.elektronika.lt
El. paštas: info@elektronika.lt
 Atspausdinta iš: http://www.elektronika.lt/naujienos/ivykiai/71665/dirbtinis-intelektas-ep-ragina-apsaugoti-vartotojus/spausdinti/

Dirbtinis intelektas: EP ragina apsaugoti vartotojus

Publikuota: 2020-02-12 21:02
Tematika: Įvykiai, renginiai
Inf. šaltinis: Europos Parlamentas

Trečiadienį Europos Parlamentas (EP) paragino geriau apsaugoti vartotojus dirbtinio intelekto ir automatizuoto sprendimų priėmimo srityse.

Susidūrę su automatizuoto sprendimų priėmimo (ASP) sistema, kaip antai virtualiu pagalbininku, vartotojai turėtų būti „tinkamai informuojami apie tai, kaip ji veikia, kaip galima pasiekti žmogų, galintį priimti sprendimus, ir kaip sistemos sprendimai gali būti tikrinami bei taisomi“, pažymi EP.

Dirbtinis intelektas: EP ragina apsaugoti vartotojus
Asociatyvi nuotr. Pixabay.com

Šiose sistemose turėtų būti naudojami tik aukštos kokybės nešališki duomenų rinkiniai ir „paaiškinami bei nešališki algoritmai“, teigiama rezoliucijoje. Svarbu sukurti peržiūros struktūras, kad būtų pašalinamos automatizuotų sprendimų klaidos, taip pat suteikti galimybę vartotojams kreiptis dėl žalos atlyginimo už neatitaisomus automatizuotus sprendimus.

„Žmonės visada turi būti atsakingi už sprendimus, priimamus teikiant profesines paslaugas, pavyzdžiui, medicinos, teisės ir apskaitos profesijose bei bankų sektoriuje, ir sugebėti juos pakeisti“, – pabrėžia europarlamentarai. Jie ragina sukurti dirbtinio intelekto bei ASP rizikos įvertinimo sistemą ir bendrą ES požiūrį, kuris padėtų užtikrinti šių procesų naudą ir sušvelninti riziką visoje ES.

Savo ruožtu europarlamentarai ragina Komisiją pasiūlyti pakeisti ES gaminių saugos taisykles (pvz., direktyvas dėl mašinų ir žaislų saugos), kad vartotojai būtų privalomai informuojami apie gaminių naudojimo saugą ir apsaugoti nuo žalos, o gamintojai aiškiai žinotų savo įsipareigojimus. Parlamentas taip pat ragina persvarstyti prieš daugiau nei 30 metų priimtą atsakomybės už gaminius direktyvą, kad būtų aiškiau įteisintos tokios sąvokos kaip „produktas“, „žala“, „trūkumas“, taip pat taisyklės, reglamentuojančios įrodinėjimo pareigą.

Remiantis ES teise, prekybininkai privalo informuoti vartotojus, kai prekių ar paslaugų kaina buvo pritaikyta remiantis ASP ir vartotojų elgsenos profiliavimu, primena EP nariai ir prašo Komisijos atidžiai stebėti šių taisyklių įgyvendinimą. ES taip pat turi užtikrinti, kad ASP nebūtų neteisėtai naudojamas vartotojams diskriminuoti dėl jų tautybės, gyvenamosios ar buvimo vietos.

Europos Komisija žada vasario 19 d. pateikti savo planus dirbtinio intelekto srityje.

‡ 1999–2024 © Elektronika.lt LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina Valid XHTML 1.0!