Elektronika.lt

Elektronika.lt - elektronikos, informacinių ir
ryšių technologijų portalas

Adresas: http://www.elektronika.lt
El. paštas: info@elektronika.lt
 Atspausdinta iš: http://www.elektronika.lt/naujienos/ivykiai/71655/du-rusijos-kosminiai-snipai-seka-paskui-amerikieciu-kosmini-snipa/spausdinti/

Du Rusijos kosminiai šnipai seka paskui amerikiečių kosminį šnipą

Publikuota: 2020-02-12 16:43
Tematika: Įvykiai, renginiai
Aut. teisės: ©15min, UAB
Inf. šaltinis: 15min.lt

JAV Kosminių pajėgų vadas paskelbė, jog du Rusijos kosminiai aparatai seka paskui JAV palydovą, kuris naudojamas užsienio žvalgybos reikmėms, rašo „Science Alert“.

„Twitter“ / M.Thompsono iliustr. / Kosmoso entuziasto Michaelo Thompsono pateikta iliustracija, parodanti, kaip Rusijos palydovai seka įkandin amerikietiško

„Tai yra neįprastas ir nerimą keliantis elgesys, galintis pavirsti pavojinga situacija kosmose. JAV tokią veiklą vertina kaip keliančią nerimą ir netinkama valstybei, kuri užsiima atsakinga veikla kosmose“, – leidiniui „Business Insider“ sakė JAV Kosminių pajėgų kosminės veiklos vadovas generolas Johnas Raymondas.

Du Rusijos palydovai prie amerikiečių kosminio aparato buvo priartėję mažesniu nei 160 km atstumu. Amerikiečiai savo susirūpinimą Maskvai išreiškė per diplomatinius kanalus

Lapkritį Rusija į kosmosą iškėlė „palydovą, kuris vėliau pats išleido antrą palydovą“. Šie du atskiri kosminiai aparatai elgėsi panašiai, kaip ir rinkinys palydovų, kuriuos Rusija oficialiai pavadino „stebėjimo palydovais“, – aiškino JAV generolas.

„Bet kuriame kitame domene toks elgesys būtų interpretuojamas kaip potencialiai grėsmingas“, – aiškino generolas.

Rusijos ambasada Vašingtone situacijos nekomentavo.

Tuo tarpu įtampa tarp JAV ir Rusijos auga – ir dėl artėjančių JAV prezidento rinkimų, kuriuose veikiausiai „dalyvaus“ ir Rusija, ir dėl padėties Ukrainoje bei Sirijoje.

Neįprastą Rusijos palydovų manevravimą pirmas pastebėjo palydovų ir kosminių aparatų entuziastas Michaelas Thompsonas.

„Visa tai yra netiesioginiai įrodymai, bet yra begalė tokių įrodymų, kurie verčia manyti, jog žinomas Rusijos stebėsenos palydovas šiuo metu stebi žinomą JAV palydovą“, – sausio 30 d. per tviterį paskelbė M.Thompsonas.

Rusijos Gynybos ministerija gruodį paskelbė, kad palydovinis manevras, kurio metu vienas palydovas „pagimdė“ kitą, buvo eksperimentas, kuriuo buvo siekiama „įvertinti tėvynės palydovų techninę būklę“.

‡ 1999–2024 © Elektronika.lt LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina Valid XHTML 1.0!