Elektronika.lt

Elektronika.lt - elektronikos, informacinių ir
ryšių technologijų portalas

Adresas: http://www.elektronika.lt
El. paštas: info@elektronika.lt
 Atspausdinta iš: http://www.elektronika.lt/naujienos/ivykiai/71245/spacex-ruosiasi-susprogdinti-falcon-9-raketa-iskart-po-paleidimo/spausdinti/

„SpaceX“ ruošiasi susprogdinti „Falcon 9“ raketą iškart po paleidimo

Publikuota: 2020-01-12 20:35
Tematika: Įvykiai, renginiai
Autorius: Darius Verbickas
Aut. teisės: ©Technologijos.lt
Inf. šaltinis: Technologijos.lt

Jau galite iš anksto pasižymėti kitą šeštadienį – sausio 18 dieną. Tądien galėsime tiesiogiai stebėti neeilinį NASA ir „SpaceX“ bandymą.

Prieš „Crew Dragon“ kapsulei pradedant saugiai gabenti NASA astronautus į Tarptautinę kosminę stotį (TKS), „SpaceX“ turi įrodyti, kad jos kuriamas kosminis laivas yra saugus atlikti tokią misiją. Taip pat labai svarbu patikrinti, ar astronautai liktų sveiki, jei nešančią raketą „Falcon 9“ ištiktų katastrofa. Ir geriausias būdas tai išsiaiškinti – susprogdinti „Falcon 9“ raketą.

„Crew Dragon“ ir nešančioji „Falcon 9“ raketa Kenedžio paleidimo aikštelėje© „SpaceX“
„Crew Dragon“ ir nešančioji „Falcon 9“ raketa Kenedžio paleidimo aikštelėje© „SpaceX“

Kitą šeštadienį, sausio 18 d, „SpaceX“, netrukus po paleidimo, specialiai išves iš rikiuotės „Falcon 9“ raketą.

Kaip viskas vyks?

„SpaceX“ vykdomas „skrydžio nutraukimo testas“ prasidės „Crew Dragon“ kapsulę nešančios „Falcon 9“ raketos paleidimu iš Kenedžio kosminio centro paleidimo komplekso 39A aikštelės.

Praėjus maždaug 88 sekundėms po pakilimo, pirmosios pakopos varikliai išsijungs.

Tada „Crew Dragon“ automatiškai nutrauks misiją ir įjungs savo 8 „SuperDraco“ variklius, skirtus avariniam atsiskyrimui nuo „Falcon 9“ raketos-nešėjos.

Šie „SuperDraco“ varikliai stums „Crew Dragon“ kapsulę tolyn nuo „Falcon 9“ raketos. Taip pat turi išsiskleisti kapsulės parašiutas ir ji turėtų saugiai nusileisti Atlanto vandenyne.

Jei viskas vyks taip, kaip planuojama, „Crew Dragon“ turi likti visiškai nepažeista.

„SpaceX“ labai tikisi, kad ši įvykių seka sukels „Falcon 9“ raketos sprogimą ore, ir jei taip įvyks – ugningas sprogimas sudegins visą raketoje likusį kurą.

Tai yra labai svarbu dėl gana paprastos priežasties. „Falcon 9“ raketos likučiai vis tiek nukris į Atlanto vandenyną, tad siekiama, jog į jį nepatektų ir raketinis kuras.

Kaip gi bus iš tikrųjų – sužinosime jau sausio 18 d. 15:00 val. Lietuvos laiku. Žadama, kad tiesiogiai šį bandymą transliuos tiek „SpaceX“, tiek ir Nasa savo „Youtube“ paskyrose.

O čia „SpaceX“ visai neseniai paviešintas animuotas vaizdo įrašas, kuriame galima matyti, kaip „Crew Dragon“ nuskraidina astronautus į Tarptautinę kosminę stotį.

‡ 1999–2024 © Elektronika.lt LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina Valid XHTML 1.0!