Elektronika.lt

Elektronika.lt - elektronikos, informacinių ir
ryšių technologijų portalas

Adresas: http://www.elektronika.lt
El. paštas: info@elektronika.lt
 Atspausdinta iš: http://www.elektronika.lt/naujienos/ivykiai/71028/iphone-kinijoje-gaminancios-kompanijos-afera-is-apple-pavogti-43-milijonai-doleriu/spausdinti/

„iPhone“ Kinijoje gaminančios kompanijos afera: iš „Apple“ pavogti 43 milijonai dolerių

Publikuota: 2019-12-23 19:46
Tematika: Įvykiai, renginiai
Autorius: Žilvinas Degutis
Aut. teisės: ©Telefonai.eu
Inf. šaltinis: Telefonai.eu

Zhengzhou miestas Kinijoje dar vadinamas „Apple“ miestu dėl jame įkurtos „Foxconn“ gamyklos, kurioje pagaminama apie pusė visų „iPhone“ išmaniųjų telefonų per metus, apie 500 tūkst. vienetų per dieną. Deja gamyklą užtemdė tamsūs ir rimtų pasekmių galintys turėti sukčiavimo debesys.

Pastaruosius 3 metus „Foxconn“ darbininkai neutilizuodavo „iPhone“ komponentų, kuriuos gamybos linija pripažindavo netinkamais, o parduodavo kaip gerus vienai Taivano kompanijai, kuri per šį laikotarpį už tiektas jai dalis sumokėjo iš viso 43 milijonus JAV dolerių.

„iPhone“ Kinijoje gaminančios kompanijos afera: iš „Apple“ pavogti 43 milijonai dolerių

Šie komponentai keliavo į šešėlinį verslą, kur būdavo surenkami „Apple“ nesertifikuoti nauji „iPhone“ išmanieji telefonai arba perparduodami kitiems išmaniųjų telefonų gamintojams. Iki šiol buvo parduota daugiau nei 300 000 vienetų šių nesertifikuotų telefonų naudojant brokuotais pripažintus „iPhone 8“ ir „iPhone X“ ekranus, korpusus, safyru dengtus kamerų stiklus.

Pagal pirminius paskaičiavimus gamybos linijos pripažįsta apie 3-5 % komponentų netinkamais naudoti, o tai „Apple“ kainuoja apie 3 milijardus JAV dolerių per metus. Gamykloje darbuotojai per vieną darbo dieną atidėdavo apie 1700 vnt. tokių detalių arba po 3 vnt. per minutę. Kadangi sukčiavimo schema veikė tris metus, „Apple“ galėjo netekti beveik 9 milijardų JAV dolerių.

Ši žinia paaiškėjo po to, kai Taivano verslininkas nesutarė su Zhengzhou partneriais ir išsiuntė asmeninį laišką „Apple“ vadovui Tim Cook, kurį pastarasis persiuntė savo audito skyriui detalesniam išsiaiškinimui. Tuo tarpu ir pati „Foxconn“ pradėjo nuodugnų tyrimą, nes netekti didžiausio užsakovo, nors gamykla gamina ne tik „Apple“, bet ir „Xiaomi“, „Nokia“, „Amazon“ ir kitų gerai žinomų gamintojų įrenginius, gali būti katastrofiškai skaudu.

‡ 1999–2024 © Elektronika.lt LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina Valid XHTML 1.0!