Elektronika.lt

Elektronika.lt - elektronikos, informacinių ir
ryšių technologijų portalas

Adresas: http://www.elektronika.lt
El. paštas: info@elektronika.lt
 Atspausdinta iš: http://www.elektronika.lt/naujienos/ivykiai/70865/kinai-siekia-atsisakyti-uzsienietiskos-produkcijos/spausdinti/

Kinai siekia atsisakyti užsienietiškos produkcijos

Publikuota: 2019-12-10 19:05
Tematika: Įvykiai, renginiai
Autorius: Lukas Snarskis
Aut. teisės: ©Telefonai.eu
Inf. šaltinis: Telefonai.eu

JAV ir Kinijos konfliktas dėl naujos prekybos sutarties kasdien sulaukia naujų epizodų, o šįsyk savo jėgą demonstruoja kinai. Pekine paskelbta apie tai, jog ketinama pašalinti visą užsienyje pagamintą programinę įrangą bei kompiuterius, kurie yra naudojami Kinijos administracijoje. Visai tai turi būti atlikta etapais per tris ateinančius metus ir visa užsienietiška produkcija turi būti keičiama kiniškais atitikmenimis.

Kinai siekia atsisakyti užsienietiškos produkcijos

Nepaisant to, jog didieji gamintojai po truputį patys traukiasi iš Kinijos, tačiau tai vis tiek turės didžiulę įtaką pagrindinėms tarptautinėms kompanijoms, o ypatingai tai turėtų paliesti pačius amerikiečius. Įdomu tai, jog toks sprendimas buvo priimtas dar praėjusį pavasarį, tačiau apie jį informacija pasklido tik visai neseniai. Tai reiškia, jog iki 2022 metų šalies administracija turėtų naudotis tik vietine produkcija.

Tokie pokyčiai Kinijos vyriausybėje vadinami „3-5-2“ direktyva, o toks pavadinimas minimas ne atsitiktinai. Tai yra susiję su etapais, pagal kuriuos turėtų įvykti visa ši procedūra – 30 proc. įrangos turi būti pakeista iki 2020 metų, tuomet dar 50 proc. planuojama pakeisti iki 2021, o likę 20 proc. privalo būti atnaujinta kiniška produkcija iki 2022 metų.

Tačiau bene daugiausiai klausimų kelia galimos alternatyvos. Kalbant apie kompiuterius, tai Kinija tikrai turi nemažai opcijų ir teigiama, jog pirmoji sąraše – „Lenovo“. Šis gamintojas, kartu su „Dell“ ir HP jau tiekia nemažą dalį Kinijos administracijos įrangos. Kaip bebūtų, didžiausia problema – programinė įranga. Kaip žinia, aukščiau paminėtų gamintojų produktai veikia su „Windows“ arba „Linux“, o tai nė iš tolo neskamba kaip kiniški produktai.

Kinai yra priversti rasti alternatyvų, o nemažą vaidmenį šioje situacijoje galėtų atlikti vienas didžiausių šalies gamintojų „Huawei“. Kompanija šiemet pristatė savo operacinę sistemą „HarmonOS“. Pastaruoju metu pradėta kalbėti, jog šią platformą būtų galima pritaikyti ir administravimo reikmėms.

Tokiais veiksmais kinai siekia apsisaugoti nuo įtampos su JAV didėjimo bei įgyti technologinę nepriklausomybę. Kaip bebūtų, reikėtų nepamiršti, kad ta pati „Lenovo“ savo kompiuteriuose naudoja nemažai amerikietiškų komponentų.

‡ 1999–2024 © Elektronika.lt LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina Valid XHTML 1.0!