Elektronika.lt

Elektronika.lt - elektronikos, informacinių ir
ryšių technologijų portalas

Adresas: http://www.elektronika.lt
El. paštas: info@elektronika.lt
 Atspausdinta iš: http://www.elektronika.lt/naujienos/ivykiai/70385/internetiniai-sukciai-si-karta-nusitaike-i-vmi-darbuotojai-ragina-buti-atsargius/spausdinti/

Internetiniai sukčiai šį kartą nusitaikė į VMI: darbuotojai ragina būti atsargius

Publikuota: 2019-11-04 17:29
Tematika: Įvykiai, renginiai
Autorius: Marija Lariščeva
Aut. teisės: ©Alfa.lt
Inf. šaltinis: Alfa.lt

Internetiniai sukčiai, anksčiau bandę suklaidinti vartotojus, prisidengdami „Lietuvos banko“ ir Delfi.lt vardais, atrado naują schemą – šį kartą „pamaloninta“ liko Valstybinė mokesčių inspekcija (VMI) ir naujienų portalas 15min.lt. Kas bus trečioji laimingųjų pora – Alfa.lt su „Sodra“?

Ekrano nuotrauka

Socialiniuose tinkluose plinta klaidinanti naujiena, kurios nuoroda siekiama pritraukti vartotojus investuoti į netikrą kliptovaliutų verslą. Kai nuoroda dalijamasi „Messenger“ programėlėje, automatiškai sugeneruojama žinutė: „VMI praneša, kad Lietuvos piliečiai nebus apmokestinami dėl šios veiklos.“

VMI komunikacijos vadovė Rūta Asadauskaitė ragino piliečius būti atsargius ir tvirtino, kad tai yra bandymas sukčiauti prisidengiant VMI vardu: „Informuojame, jog VMI nesiunčia žinučių nei socialiniame tinkle „Facebook“, nei trumpųjų SMS žinučių ir nekviečia gyventojų prisijungti prie jokių tinklapių. Raginame gyventojus būti budrius ir nespausti ant sukčių siuntinėjamų nuorodų. Taip pat kviečiame gyventojus apie tokius atvejus pranešti VMI pasitikėjimo telefonu 1882“.

Nuoroda nukreipia vartotoją į netikrą Vmi15min. com puslapį, kurio pavadinimas yra savotiška VMI ir 15min.lt kombinacija ir kurį labai lengva supainioti su populiariu naujienų portalu. Po įtraukiančios įžangos galima pamatyti jaunojo milijonieriaus Benedikto Gylio nuotrauką, o žemiau – naujienų portalo verslo žurnalisto Ernesto Naprio pavardę.

Susidomėjimą keliančios asmenybės komentarą apie tai, kad jis „pinigus kabina lyg ledus šaukštais“, lydi dviejų vaikų tėčio, pernai praradusio darbą, o dabar neva gyvenančio lyg pasakoje, istorija.

Prie nuotraukų ­­­– ne mažiau skambūs prierašai, pavyzdžiui: „Benediktas sako, kad bankai nekenčia jo – „Libra“ jis daro prieinamą „įprastiems“ žmonėms“.

Šiek tiek žemiau, tarp teksto blokų, galima pamatyti raudoną mygtuką su užrašu „IŠBANDYTI LIBRA METODĄ DABAR“. Toliau pateikiamos instrukcijos, kuriomis neva dalijasi milijonierius B. Gylys, padedantis „paprastiems žmonėms greitai ir lengvai“ uždirbti pinigų.

Be to, sukčiai diskredituoja ir naująjį „Facebook“ projektą – kriptovaliutą „Libra“.

Įvedus savo duomenis, kaip teigiama puslapyje, galima „sulaukti vadybininko skambučio“.

B. Gylys portalą Alfa.lt patikino, kad situacija jam yra žinoma. Kai tik apie ją sužinojo, parašė apie sukčius įspėjančią žinutę savo feisbuko paskyroje, o jo atstovai kreipėsi į policiją. Pašnekovas teigė, kad gavo ir daugybę informaciją norinčių patikrinti žmonių žinučių, kuriems jis sakė paaiškinęs situaciją ir padėjęs išvengti nuostolių.

„Skaudu, kad žmonės apgaudinėjami pasinaudojant jų pasitikėjimu manimi. Atskirti melagingą informaciją kasdien darosi vis sunkiau, ypač kai, kaip ir dabartiniu mano atveju, klastojamos net nuotraukos (prie jų fone lipdomi neaiškių įmonių logotipai). Tad kasdien tampa vis svarbesnis ir kritinis mąstymas, informacijos šaltinio kvestionavimas ir tikrinimas“, – kalbėjo B. Gylys.

VMI: neseniai buvo siunčiamos ir SMS žinutės

VMI ketvirtadienį pranešė, kad inspekcijos vardu sukčiai siuntė gyventojams ir SMS žinutes su internetinėmis nuorodomis. Darbuotojai ragino nuorodų neatidaryti, tikino, kad žinučių gyventojams nesiuntė.

Neseniai panašaus tipo informacija internete pasklido prisidengiant Delfi.lt, Lietuvos banko direktoriaus ir žymių žmonių vardais.

‡ 1999–2024 © Elektronika.lt LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina Valid XHTML 1.0!