Elektronika.lt

Elektronika.lt - elektronikos, informacinių ir
ryšių technologijų portalas

Adresas: http://www.elektronika.lt
El. paštas: info@elektronika.lt
 Atspausdinta iš: http://www.elektronika.lt/naujienos/ivykiai/70346/nepakliukite-i-pinkles-naudodamiesi-15min-vardu-sukciai-siuntineja-sms-zinutes/spausdinti/

Nepakliūkite į pinkles: naudodamiesi „15min“ vardu, sukčiai siuntinėja SMS žinutes

Publikuota: 2019-10-31 15:17
Tematika: Įvykiai, renginiai
Aut. teisės: ©Delfi.lt
Inf. šaltinis: Delfi.lt

Plinta dar vienas sukčiavimo būdas, kurios tikslas – išvilioti jūsų lėšas. Šįkart piktavaliai šiam tikslui pasiekti pasisavino naujienų portalo „15min” vardą ir ėmė platinti SMS žinutes.

Kaip skelbia „15min”, jų vardu besinaudojantys sukčiai siuntinėja SMS žinutes, kuriose siūloma paspausti ant nuorodos, kuri primena portalo adresą. Žinutės yra siunčiamos visų mobiliojo ryšio operatorių vartotojams.

„Redakcija SMS žinučių skaitytojams nesiunčia bei nesiūlo pasinaudoti dieną ar gyvenimą keičiančiomis galimybėmis. Naudodamiesi portalo vardu sukčiai tikisi išvilioti patiklių gyventojų pinigus. Pranešimu platinama nuoroda į tinklalapį, kuris savo išvaizda primena 15min, tačiau klastotėje siūloma investuoti į kriptovaliutas”, – skelbia sukčių taikiniu tapęs naujienų portalas.

Sukčiai naudojasi naujienų portalo vardu © „15min“ nuotr.
Sukčiai naudojasi naujienų portalo vardu © „15min“ nuotr.

Tai nėra nauja apgaulės forma – dar šią vasarą naujienų portalas DELFI irgi buvo tapęs sukčių taikiniu.

Internete ir socialiniame tinkle „Facebook“ buvo skelbiama melaginga informacija, neva naujienų portalas DELFI publikavo straipsnius apie pasakiškai pelningas investicijas į bitcoinus ir kitas kriptovaliutas, apie rizikos nebuvimą dėl neva egzistuojančio investicijų į kriptovaliutas draudimo, apie garantuotą pelną ir t.t.

Tinklalapyje taip pat buvo skelbiama išgalvota istorija apie praturtėjusią „McDonald`s“ darbuotoją, siekiant labiau įtikinti ir paveikti Lietuvos visuomenės elgesį, „cituojamas“ Lietuvos banko valdybos pirmininkas Vitas Vasiliauskas, neva taip pat raginantis šeimas pasinaudoti galimybe gauti papildomų pajamų. Ši „citata“ paimta iš suklastoto straipsnio, neva skelbto portale DELFI. Buvo skelbiamas ir neva Lietuvos banko įrašas apie neegzistuojančią mokesčio lengvatą: „Bitcoinas jau čia. Patvirtintas naujas Lietuvos Banko projektas. Pirmiesiems 10.000 investuotojų bus pritaikytos lengvatos -0% GPM. ...“ Ši informacija skelbiama tinklapyje delfi.naujienosjums.com, su DELFI logotipu, bandant sudaryti vaizdą, kad tai yra DELFI portalas.

DELFI kreipėsi į atsakingas institucijas ir minėti internetiniai puslapiai buvo užblokuoti. Taip DELFI rugsėjo mėnesį skelbė, kad sukčiai naudojasi ir „Žinių radijo“ vardu.

‡ 1999–2024 © Elektronika.lt LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina Valid XHTML 1.0!