Elektronika.lt

Elektronika.lt - elektronikos, informacinių ir
ryšių technologijų portalas

Adresas: http://www.elektronika.lt
El. paštas: info@elektronika.lt
 Atspausdinta iš: http://www.elektronika.lt/naujienos/ivykiai/70259/silumine-kamera-turistei-edinburge-parode-kad-ji-serga-kruties-veziu/spausdinti/

Šiluminė kamera turistei Edinburge parodė, kad ji serga krūties vėžiu

Publikuota: 2019-10-25 10:32
Tematika: Įvykiai, renginiai
Inf. šaltinis: LRT.lt

Kelionė į turistų pamėgtą vietą Škotijoje pakeitė moters gyvenimą. Šiluminė kamera padėjo aptikti krūties vėžį, skelbia CNN.

Bal Gill, 41 metų amžiaus moteris, peržiūrinėjo kelionės po Škotiją nuotraukas ir pamatė, kad terminėje nuotraukoje, kuri buvo padaryta „Iliuzijų pasaulyje“, populiariame pramogų centre, matosi „karštas taškas“ jos krūtinėje.

Moteris kreipėsi į medikus, kurie nustatė, kad ji serga krūties vėžiu. Gydytojai sakė, kad moteriai labai pasisekė, nes šiluminės kameros nėra laikomas efektyvia priemone norint aptikti auglius.

Šiluminės kameros nuotrauka / „Camera Obscura World of Illusions“ nuotr.
Šiluminės kameros nuotrauka / „Camera Obscura World of Illusions“ nuotr.

Moteris žurnalistams pasakojo, kad prieš kreipdamasi į gydytojus ilgai internete ieškojo informacijos, ką toks taškas krūtinėje gali reikšti. Šiuo metu jai atlikta operacija, kad vėžinės ląstelės neplistų.

Medikai pasakojo, kad dažniausiai naudoja skaitmeninę mamografiją, kad aptiktų vėžį. Jie naudoja žemos energijos rentgeno spindulius, kurie padeda padaryti nuotraukas, kurias vėliau analizuoja ir interpretuoja gydytojai. Pasak medikų, šiluminės kameros taip pat buvo bandomos, tačiau tokia technologija nepasiteisino, trūko tikslumo. Be to, nėra mokslinių įrodymų, kad tokia technologija gali padėti aptikti vėžį.

Infraraudonųjų spindulių šiluminės kameros užfiksuoja šilumą ir kraujo tekėjimą kūne. Piktybiniai augliai dažniausiai generuoja šilumą, nes jiems reikia gana daug kraujo. Šiluminės kameros gali užfiksuoti kai kuriuos auglius, bet pats metodas kol kas nėra patikimas.

JAV Maisto ir vaistų administracija (FDA) taip pat įspėjo, kad žmonės neturėtų pasitikėti šiluminėmis kameromis, jei nori sužinoti tikslią diagnozę. Patariama nuolatos tikrintis atliekant mamografinį atvaizdavimą.

Mamografija – svarbiausias krūtų ligų diagnostinis tyrimas. Jis atliekamas mamografu, naudojant rentgeno spindulius. Taip gaunamas detalus krūties vaizdas nuotraukoje. Mamografijos metodu galima aptikti krūties pakitimus – cistas, riebalines sankaupas, navikus. Reguliari moters sveikatos stebėsena, taikant mamografiją, mirštamumą nuo krūties vėžio gali sumažinti apie 30 proc.

‡ 1999–2024 © Elektronika.lt LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina Valid XHTML 1.0!