Elektronika.lt

Elektronika.lt - elektronikos, informacinių ir
ryšių technologijų portalas

Adresas: http://www.elektronika.lt
El. paštas: info@elektronika.lt
 Atspausdinta iš: http://www.elektronika.lt/naujienos/ivykiai/70183/australijoje-saules-energija-varomu-automobiliu-varzybos/spausdinti/

Australijoje – saulės energija varomų automobilių varžybos

Publikuota: 2019-10-19 16:19
Tematika: Įvykiai, renginiai
Autorius: Saulius Masalskas
Inf. šaltinis: LRT TV naujienų tarnyba, LRT.lt

Per Australijos dykumą šią savaitę lekia kelios dešimtys futuristinių saulės energija varomų automobilių. Visi jie dalyvauja „Saulės automobilių iššūkio“ varžybose. Kuri komanda greičiau pervažiuos visą Australijos žemyną – tris tūkstančius kilometrų nuo Darvino šiaurinėje pakrantėje iki Adelaidės Australijos pietuose?

Australijoje – saulės energija varomų automobilių varžybos

Kas dvejus metus rengiamos „Australijos iššūkio“ saulės energija varomų automobilių varžybos – didžiausias toks renginys pasaulyje. Šiemet iš tropinio Darvino Australijos šiaurėje į 3 tūkst. kilometrų lenktynes per svilinančią dykumą pajudėjo apie 40 komandų.

Tai daugiausia garsių technologinių universitetų studentų sukurti automobiliai. Jiems keliami trys pagrindiniai reikalavimai: variklio galia neturi viršyti vieno kilovato, baterijų talpa – ne didesnė kaip 5 kilovatvalandės, o energiją automobilis gali gauti tik iš saulės elementų.

„Kasmet mane tai žavi ir kasmet mašinos tobulėja. Įspūdinga, kai universiteto studentai per porą metų sukuria tokius automobilius, o baigę studijas gauna puikius darbus“, – sako ilgametis Mičigano universiteto komandos rėmėjas Chuckas Hutchinsas.

Pagal paskutinius pranešimus iš Australijos dykumos, lenktynėse pirmauja Nyderlandų atstovai.

„Mes pilni entuziazmo. Esame be galo laimingi ir kiek nustebę, kad mums vakar taip gerai sekėsi. Stengiamės susikaupti, tikimės, kad ir toliau viskas vyks panašiu tempu“, – aiškina Nyderlandų komandos atstovė Eline Hesta.

Lenktynininkų komandos privalo sustoti penktą po pietų, nesvarbu kur, todėl turi vežtis visą turistinę įrangą. Nemažai universitetų komandų dalyvauja šiose rungtynėse ne pirmą kartą.

„Mums labai patinka, nors mums tai jau trečios lenktynės. Šįkart mums sekasi geriau nei praėjusį kartą, nes pasimokėme iš ankstesnių lenktynių“, – teigia „SIAM“ komandos narė Thichakorn Visansakon.

Vyksta trijų kategorijų varžybos. Iš esmės dėl greičio varžosi tik „Challenger“ klasės automobiliai. Jie, varomi kokių keturių ar šešių kvadratinių metrų ploto saulės baterijomis lekia 100 ir daugiau kilometrų per valandą greičiu.

Dėl mažo svorio ir itin gero aerodinaminio aptakumo tokios mašinos nėra labai patogios pilotui, bet gali pervažiuoti visą saulėtąją Australiją per penkias – šešias dienas.

Gerokai patogesni yra dviejų – trijų vietų „Cruise“ klasės saulės automobiliai – jie taip pat varžosi tarpusavyje.

Trečia kategorija – „Adventure“: tai daugiausia ankstesnėms varžyboms sukurti saulės automobiliai.

‡ 1999–2024 © Elektronika.lt LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina Valid XHTML 1.0!