Elektronika.lt

Elektronika.lt - elektronikos, informacinių ir
ryšių technologijų portalas

Adresas: http://www.elektronika.lt
El. paštas: info@elektronika.lt
 Atspausdinta iš: http://www.elektronika.lt/naujienos/ivykiai/70074/minima-tarptautine-elektronikos-atlieku-diena/spausdinti/

Minima Tarptautinė elektronikos atliekų diena

Publikuota: 2019-10-11 16:52
Tematika: Įvykiai, renginiai
Inf. šaltinis: Pranešimas spaudai

Spalio 14 dieną pasaulis mini Tarptautinę elektronikos atliekų dieną. Nors elektros ir elektroninės įrangos atliekos yra viena sparčiausiai augančių atliekų srautų visame pasaulyje, jų kasmet perdirbama tik penktadalis, rašoma pranešime spaudai.

Tarptautinė elektronikos atliekų diena pasaulyje bus minima jau antrąkart, ją inicijuoja tarptautinė asociacija „WEEE Forum“ (angl. International Association of Electronic Waste Producer Responsibility Organisations), o jos partnere šiemet tapo Tarptautinė telekomunikacijų sąjunga, antrinė Jungtinių Tautų agentūros organizacija.

Beveik 100 organizacijų iš daugiau kaip 40 šalių visame pasaulyje, pasitelkiant įvairius renginius ir informacijos kampanijas prekybos centruose, švietimo įstaigose, socialiniuose tinkluose ir medijoje, primins visuomenei apie elektronikos atliekų rūšiavimo, pakartotinio naudojimo ir perdirbimo svarbą bei skatins gyventojus kuo atsakingiau rūšiuoti atliekas.

Elektronikos atliekų rinkimas Vilniaus Simono Daukanto progimnazijoje
Elektronikos atliekų rinkimas Vilniaus Simono Daukanto progimnazijoje

„Paminėti Tarptautinę elektronikos atliekų dieną pakvietėme visas Lietuvos švietimo įstaigas. Vilniaus Simono Stanevičiaus progimnazijoje spalio 11 dieną vyks renginys apie elektros ir elektroninės įrangos bei kitų atliekų rūšiavimą, įrangos pakartotinio naudojimo galimybes. Mokytojai, mokiniai, tėvai taip pat galės iš namų atnešti elektronikos atliekas, rinksime daugiausiai atliekų surinkusią klasę, o atliekas perdirbs bendrovė „Atliekų tvarkymo centras“, – sako Elektronikos gamintojų ir importuotojų organizacijos (EGIO) vadovė Veronika Masalienė.

Švietimo ir ugdymo įstaigos jau ne vienerius metus dalyvauja aplinkosaugos projekte „Mes rūšiuojam“ (šiuo metu dalyvaujančių projekte yra daugiau kaip 1,8 tūkst.), kurio metu renkamos elektronikos bei nešiojamųjų baterijų ir akumuliatorių atliekos. Prie šio organizacijos vykdomo projekto taip pat yra prisijungusios beveik 1,4 tūkst. įmonių visoje Lietuvoje.

Prognozuojama, kad 2019 metais pasaulyje susidarys 50 mln. tonų elektros ir elektroninės įrangos atliekų. Pusę visų gyventojų sukauptų atliekų sudarys tokie asmeniniai įrenginiai, kaip nešiojamieji ir planšetiniai kompiuteriai, ekranai, televizoriai ir išmanieji telefonai. Likusią dalį atliekų sudarys stambesni buitiniai prietaisai, šildymo ir vėsinimo įrenginiai.

Kasmet pasaulyje perdirbant tik penktadalį (20 proc.) elektros ir elektroninės įrangos atliekų, mažiausiai 40 mln. tonų atliekų patenka į sąvartynus, sudeginama arba neteisėtai parduodama ir netinkamai apdorojama, nors 66 proc. valstybių pasaulyje turi teisės aktus, įpareigojančius sutvarkyti elektronikos atliekas. Prognozuojama, kad situacijai nesikeičiant 2050 metais elektronikos atliekų kiekis pasaulyje išaugs iki 120 mln. tonų per metus.

‡ 1999–2024 © Elektronika.lt LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina Valid XHTML 1.0!