Elektronika.lt

Elektronika.lt - elektronikos, informacinių ir
ryšių technologijų portalas

Adresas: http://www.elektronika.lt
El. paštas: info@elektronika.lt
 Atspausdinta iš: http://www.elektronika.lt/naujienos/ivykiai/69927/jav-grasina-nubausti-sajungininkus-jei-jie-isigys-5g-iranga-is-huawei/spausdinti/

JAV grasina nubausti sąjungininkus, jei jie įsigys 5G įrangą iš „Huawei“

Publikuota: 2019-10-01 13:23
Tematika: Įvykiai, renginiai
Autorius: Žilvinas Degutis
Aut. teisės: ©Telefonai.eu
Inf. šaltinis: Telefonai.eu

Šių metų pradžioje JAV komercijos departamentas įtraukė „Huawei“ į subjektų sąrašą, kuris draudžia visoms Amerikos korporacijoms turėti bet kokius prekybos ryšius su Kinijos bendrove. Sprendimas buvo pagrįstas įtarimais, kad „Huawei“ parduodami prietaisai turi paliktų saugumo spragų, kuriomis galėtų naudotis Kinijos vyriausybė, o šis faktas kelia grėsmę JAV nacionaliniam saugumui. Tuo tarpu, Trumpo administracija uždraudė „Huawei“ ne tik parduoti tinklo įrangą ir kitus produktus JAV, bet ir įspėjo savo sąjungininkus nepirkti nieko iš Kinijos korporacijos.

JAV grasina nubausti sąjungininkus, jei jie įsigys 5G įrangą iš „Huawei“

Praėjus kelioms dienoms po prekybos draudimo įvedimo, JAV vyriausybė suteikė „Huawei“ 90 dienų pereinamą laikotarpį, kurį ji galėjo panaudoti pirkdama naują įrangą iš Amerikos kompanijų ir užbaigti seniau pradėtu įsipareigojimus, kurie dabartiniams vartotojams leistų naudotis bendrovės paslaugomis. Pasibaigus pirmajam 90 dienų laikotarpiui, JAV komercijos departamentas leido naudoti panašų dar 90 dienų pereinamą laikotarpį, kuris pasibaigs lapkričio mėnesį ir greičiausiai liks neatnaujintas visam laikui.

Remiantis naujausia „Bloomberg“ ataskaita, Valstybės departamento sekretoriaus pavaduotojas kibernetinės politikos klausimais Robas Strayeris pagrasino, kad JAV gali nutraukti žvalgybos informacijos mainų sutartis ar kaip nors kitaip nubausti savo sąjungininkus, jei šie įsigys iš „Huawei“ 5G tinklo įrangą.

Tikimasi, kad Europos Sąjunga kitą mėnesį pateiks įvertinimo ataskaitą, joje bus aprašyta saugumo rizika, kurią gali kelti 5G tinklų įdiegimas. Vėliau, prieš įsigyjant ir pradedant naudoti šalyje 5G tinklo įrangą, Europos Sąjungos nariai privalės turėti įrangos saugumą įrodančius sertifikatus. Tai gali sukelti nemažų ginčų, nes kai kurios Europos Sąjungos šalys, visų pirma Vengrija, „Huawei“ laiko savo strateginiu partneriu ir svarbiu įrangos tiekėju naujos kartos 5G telekomunikacijų įrangai diegti.

Nors „Huawei“ gali atrodyti optimistiškai nusiteikusi JAV ir Kinijos prekybos karo situacijoje, D.Trumpo administracija kol kas nepalieka nė vienos abejonės, kuri atvertų duris į 5G rinką.

‡ 1999–2024 © Elektronika.lt LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina Valid XHTML 1.0!