Elektronika.lt

Elektronika.lt - elektronikos, informacinių ir
ryšių technologijų portalas

Adresas: http://www.elektronika.lt
El. paštas: info@elektronika.lt
 Atspausdinta iš: http://www.elektronika.lt/naujienos/ivykiai/69643/lietuvos-mokslininku-inovacija-kovai-su-veziu-sulauke-prestizinio-ivertinimo-ir-25-tukst-eur-prizo/spausdinti/

Lietuvos mokslininkų inovacija kovai su vėžiu sulaukė prestižinio įvertinimo ir 25 tūkst. Eur prizo

Publikuota: 2019-09-10 18:23
Tematika: Įvykiai, renginiai
Inf. šaltinis: Pranešimas spaudai

Kovai su onkologinėmis ligoms pasitelktas dar vienas būdas – Lietuvos mokslininkai sukūrė inovaciją, padėsiančią ne tik sumažinti gydymo išlaidas, palengvinti vėžio gydymo procesą, bet ir užtikrinti geriausius rezultatus radioterapijoje. Onkologams skirtas produktas sulaukė tarptautinio įvertinimo prestižiniuose „InnoStars 2019“ apdovanojimuose ir 25 tūkst. Eur finansavimą, prašoma pranešime spaudai.

Anot vykdančiosios direktorės, steigėjos dr. Neringos Šeperienės, įvertinimą atnešęs produktas – „BrachyDOSE“ yra kelerių metų darbo rezultatas. Idėja vystyti būtent šią inovaciją, anot jos, kilo gilinantis į medicinos fizikos mokslus ir su radioterapija dirbančių gydytojų kasdienius darbus, iškylančias problemas.

„Mūsų kurta kokybės kontrolės sistema skirta padėti tiksliau ir efektyviau atlikti radioterapijos procedūras. Gydymo metu tenkančios spinduliuotės dozės matavimo priemonė leis realiu laiku gauti dozės vertes, integruoti jas į gydymo planą bei palengvinti visą gydymo procesą pacientams, besigydantiems nuo vėžio. Nors pats prietaisas vėžio negydo, tačiau veiks kartu su gydymo planavimo programomis ligoninėse ir padės pasiekti geresnių gydymo rezultatų“, – sako N. Šeperienė.

Tikslesnis, personalizuotas gydymas, anot jos, leis ne tik sumažinti gydymo kaštus, bet ir gydymo proceso klaidų skaičių, todėl pacientai bus greičiau išrašomi iš ligoninės. Šiuo metu laboratorijoje yra atliekami prototipo bandymai, o nuo rugsėjo mėnesio planuojama pradėti ir bandymus klinikinėje aplinkoje.

Jau trečius metus vykusiuose „InnoStars“ apdovanojimuose nugalėtojai buvo atrinkti iš 116 aukštos kvalifikacijos dalyvių iš 13 šalių, dalyvaujančių Regioninės inovacijų sistemos (RIS) programoje. Tarp ekspertų komisijos atrinktų nugalėtojų buvo penki startuoliai iš Portugalijos, po du – iš Lenkijos, Vengrijos ir Latvijos, po vieną – iš Čekijos Respublikos, Lietuvos, Italijos ir Rumunijos. Šie penkiolika šiemet nugalėtojais tapusių startuolių pelnė 25 000 Eur finansavimą, mokymus, keturis mėnesius truksiančią individualią mentorių pagalbą ir galimybę dalyvauti dvejuose mokymuose Europoje.

‡ 1999–2024 © Elektronika.lt LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina Valid XHTML 1.0!