Elektronika.lt

Elektronika.lt - elektronikos, informacinių ir
ryšių technologijų portalas

Adresas: http://www.elektronika.lt
El. paštas: info@elektronika.lt
 Atspausdinta iš: http://www.elektronika.lt/naujienos/ivykiai/68623/menesis-iki-issilaipinimo-menulyje-metiniu-nasa-planuose-naujas-issukis/spausdinti/

Mėnesis iki išsilaipinimo Mėnulyje metinių: NASA planuose – naujas iššūkis

Publikuota: 2019-06-21 14:46
Tematika: Įvykiai, renginiai
Autorius: Saulius Masalskas
Inf. šaltinis: LRT TV naujienų tarnyba, LRT.lt

Liepos 20 dieną Jungtinės valstijos ir visas pasaulis minės 50-ąsias pirmųjų žmonių išsilaipinimo Mėnulyje metines.

Mėnesis iki išsilaipinimo Mėnulyje metinių: NASA planuose – naujas iššūkis

Ta proga prancūzai pasikvietė į aviacijos ir kosminės technikos saloną Paryžiuje legendinės „Apollo“ programos dalyvių. Garbingo amžiaus amerikiečių astronautai ir jaunesni jų kolegos ne tik prisiminė išsilaipinimus mėnulyje, bet ir kalbėjo apie NASA planus po penkerių metų vėl skristi į mėnulį.

Gimusi pačiame Šaltojo karo įkarštyje, kai amerikiečiai ir rusai varžėsi dėl branduolinį ginklą galinčių nešti balistinių raketų, amerikiečių „Apollo“ programa tapo turbūt įspūdingiausiu žmonijos pasiekimu. Kainavusi milžiniškus pinigus, paremta karo metais Vokietijoje sukurtomis raketinėmis technologijomis, ši programa leido 1969-ųjų birželio 20-ąją amerikiečių astronautui Nilui Armstrongui ištarti Mėnulio paviršiuje žodžius apie vieną nedidelį žingsnį, virtusį milžinišku šuoliu visam pasauliui. Paryžiuje šios programos dalyviai, o jiems visiems jau apie 90 metų, prisiminė tuos laikus.

„Tai lyg grįžtum namo. Žinojau kur eiti, kas ten yra, jaučiau priklausantis mėnuliui, bet buvo ir nuostaba, susižavėjimas, nuotykių jaudulys. Geriausiai galėčiau tai apibūdinti – tarytum penkiametis iškart gautų Kalėdų ir gimtadienio dovanas“, – sako Ch. Dukes, „Apollo 16“ astronautas, jauniausias Mėnulyje nusileidęs žmogus.

Turint omenyje kad vyko Įtemptos technologinės ir propagandinės varžybos su sovietiniu režimu, mėnulio užkariavimas buvo tikrai rizikinga misija.

Praėjus 50 metų nuo pirmojo išsilaipinimo mėnulyje, prezidento Donaldo Trumpo administracija prabilo apie planus įsikurti jame ilgam. Ir tam turėtų pasitarnauti NASA pasamdytos naujos privačios Amerikos kosminės kompanijos.

„Žemesnių orbitų komercijalizavimas įgalins NASA sukoncentruoti resursus tam, kad iki 2024 metų nuskraidintų į Mėnulį pirmąją moterį ir dar vieną vyrą. Tai bus pirmasis tvaraus įsikūrimo Mėnulyje etapas ir pasiruošimas Marso misijoms. Perkeliame žmones į Saulės sistemą, ir Jungtinių Valstijų privatus sektorius dalyvaus šiuose žygiuose“, – sako NASA atstovas.

NASA jau suformavo astronautų būrį, kuris nuo kitų metų pradės bandyti komercinius erdvėlaivius pirmiausia skrydžiams į Tarptautinę kosminę stotį.

‡ 1999–2024 © Elektronika.lt LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina Valid XHTML 1.0!