Elektronika.lt

Elektronika.lt - elektronikos, informacinių ir
ryšių technologijų portalas

Adresas: http://www.elektronika.lt
El. paštas: info@elektronika.lt
 Atspausdinta iš: http://www.elektronika.lt/naujienos/ivykiai/68505/eurobarometras-73-proc-europieciu-yra-girdeje-bent-apie-viena-is-savo-duomenu-apsaugos-teisiu/spausdinti/

„Eurobarometras“: 73 proc. europiečių yra girdėję bent apie vieną iš savo duomenų apsaugos teisių

Publikuota: 2019-06-13 15:18
Tematika: Įvykiai, renginiai
Inf. šaltinis: Pranešimas spaudai

Praėjus šiek tiek daugiau kaip metams nuo Bendrojo duomenų apsaugos reglamento taikymo pradžios (2018 m. gegužės 25 d.), šiandien Europos Komisija paskelbė specialiosios „Eurobarometro“ apklausos dėl duomenų apsaugos rezultatus.

„Eurobarometras“: 73 proc. europiečių yra girdėję bent apie vieną iš savo duomenų apsaugos teisių

Už bendrąją skaitmeninę rinką atsakingas Europos Komisijos pirmininko pavaduotojas Andrusas Ansipas sakė: „Europos piliečiai geriau suvokia savo skaitmenines teises, ir tai gerai. Tačiau tik trys iš dešimties europiečių yra girdėję apie visas naujas savo duomenų apsaugos teises. Įgyti klientų pasitikėjimą bendrovėms yra be galo svarbu, o pasitikėjimas atsiranda tada, kai vartotojai supranta privatumo apsaugos nustatymus ir gali jais pasikliauti. Savo teisių žinojimas – būtina jų įgyvendinimo sąlyga. Abi šalys tik laimės, jei duomenų apsaugos taisyklės bus taikomos aiškiau ir paprasčiau.“

„Eurobarometro“ apklausa rodo, kad 67 proc. respondentų visoje Europoje (60 proc. lietuvių) žino apie Bendrąjį duomenų apsaugos reglamentą, o 57 proc. vidutiniškai europiečių ir 61 proc. lietuvių – apie veikiančias nacionalines duomenų apsaugos institucijas. Iš rezultatų taip pat matyti, kad duomenų apsauga kelia žmonėms susirūpinimą – 62 proc. respondentų visoje Europoje ir 53 proc. Lietuvoje nerimauja dėl to, kad negali visiškai kontroliuoti internetu teikiamų asmens duomenų naudojimo.

Kalbant apie konkrečias teises, kurias užtikrina Bendrasis duomenų apsaugos reglamentas, geriausiai europiečiai žino apie teisę susipažinti su savo duomenimis (65 proc. ir 59 proc. respondentų Lietuvoje), teisę ištaisyti neteisingus duomenis (61 proc. ir atitinkamai 57 proc. lietuvių), teisę nesutikti, kad jiems būtų siunčiama tiesioginės rinkodaros informacija (59 proc. europiečių ir 55 proc. lietuvių) ir teisę prašyti ištrinti jų duomenis (57 proc. europiečių ir 56 proc. lietuvių).

2020 m. Europos Komisija pateiks Bendrojo duomenų apsaugos reglamento taikymo ataskaitą.

‡ 1999–2024 © Elektronika.lt LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina Valid XHTML 1.0!