Elektronika.lt

Elektronika.lt - elektronikos, informacinių ir
ryšių technologijų portalas

Adresas: http://www.elektronika.lt
El. paštas: info@elektronika.lt
 Atspausdinta iš: http://www.elektronika.lt/naujienos/ivykiai/68076/lietuva-sieks-lyderystes-skaitmenines-politikos-srityje/spausdinti/

Lietuva sieks lyderystės skaitmeninės politikos srityje

Publikuota: 2019-05-14 16:52
Tematika: Įvykiai, renginiai
Inf. šaltinis: Pranešimas spaudai

Lietuva turi visas galimybes tapti ne tik regiono lydere skaitmeninės politikos srityje, bet ir konkuruoti globaliu mastu. Tam reikia įveikti svarbiausius skaitmeninimo iššūkius: stiprinti IT kompetencijas, mažinti biurokratišką požiūrį į vykstančius pokyčius ir spartinti tiek piliečiams, tiek ir valstybės institucijoms bei verslui naudingą skaitmeninę integraciją.

„Skaitmeninė ekonomika – vienas sparčiausiai didėjančių sektorių Lietuvoje, kurio metinė apyvarta siekia beveik 2 mlrd. eurų. Šio sektoriaus plėtra ir jo kuriama pridėtinė vertė turi dar didesnį potencialą augti. Vis dėlto skaitmeninės ekonomikos augimą sustiprinsime tik įveikę iššūkius: valstybiniame sektoriuje stipriai juntamą kompetencijų trūkumą IT valdymo srityje ir su tuo susijusį rezervuotą ir dažnai ribotą požiūrį į skaitmeninius pokyčius, o privačiame – nepakankamą verslo prisitaikymą prie kintančios skaitmeninimo aplinkos. Nors esame maža šalis, tačiau turime visas galimybes būti lyderiais skaitmeninėje srityje“, – teigia Reikjavike vykstančioje Šiaurės ir Baltijos šalių skaitmeninimo tarybos veikloje dalyvaujantis ekonomikos ir inovacijų viceministras Elijus Čivilis.

Pasak E. Čivilio, Lietuva jau dabar pasaulyje puikiai žinoma kaip vieną geriausių skaitmeninimo infrastruktūrų turinčių valstybių: mūsų šalyje dirba kvalifikuoti IT specialistai, garsėjame vienu sparčiausių belaidžiu ir šviesolaidinio interneto ryšiu pasaulyje, esame vieni iš lyderių Europos Sąjungoje pagal verslo vykdomą veiklą internete ir „blockchain“ projektus. Lietuva – taip pat viena iš lyderių ES pagal viešųjų elektroninės valdžios paslaugų kokybę.

Siekdama sustiprinti šalies skaitmeninę ekonomiką ir optimizuoti viešąjį sektorių, Ekonomikos ir inovacijų ministerija vykdo valstybės IT paslaugų ir procesų konsolidaciją, kuri yra vienas svarbiausių Vyriausybės prioritetų. Sėkmingas konsolidacijos įgyvendinimas leistų efektyviau išnaudoti valstybės turimus informacinius išteklius ir pagreitintų Lietuvos skaitmeninės ekonomikos vystymąsi.

Lietuvoje konsoliduotų IT paslaugų teikimas valstybiniame sektoriuje vykdomas steigiant bendrą IT paslaugų centrą. Ekonomikos ir inovacijų ministerija taip pat inicijuoja teisinius pokyčius, kuriais siekiama užtikrinti, kad skaitmeninės transformacijos koordinavimas vyktų viską jungiančiame ministerijai pavaldžiame informacinių išteklių vadovo (angl. CDO) biure.

Šiaurės ir Baltijos šalių regiono valstybių ministrų susitikime daug dėmesio skiriama svarbiausiems skaitmeninimo klausimams: nuolatiniam skaitmeninės integracijos užtikrinimui ir skirtumų tarp regiono valstybių mažinimui.

Šiems klausimams spręsti dar 2017 m. Osle buvo pasirašyta „Digital North“ deklaracija, kuria siekiama sustiprinti Šiaurės ir Baltijos šalių regioną skaitmeninimo srityje, įgyvendinti bendrosios skaitmeninės rinkos principus, kurti darnią skaitmeninę infrastruktūrą gyventojams, verslui ir valstybiniam sektoriui, skatinti skaitmeninių paslaugų be sienų plėtrą.

Šiaurės ministrų taryba yra vyriausybinio bendradarbiavimo forumas, jungiantis penkias valstybes – Daniją, Islandiją, Norvegiją, Suomiją ir Švediją, taip pat autonomijos statusą turinčias Grenlandiją, Farerų ir Alandų salas. Lietuva dalyvauja jos posėdžiuose kaip partnerė ir prisideda prie tarybos veiklos įgyvendindama bendrus projektus.

‡ 1999–2024 © Elektronika.lt LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina Valid XHTML 1.0!