Elektronika.lt

Elektronika.lt - elektronikos, informacinių ir
ryšių technologijų portalas

Adresas: http://www.elektronika.lt
El. paštas: info@elektronika.lt
 Atspausdinta iš: http://www.elektronika.lt/naujienos/ivykiai/68034/vilniuje-ivyko-pirmasis-lietuvoje-kibernetinio-saugumo-hakatonas/spausdinti/

Vilniuje įvyko pirmasis Lietuvoje kibernetinio saugumo hakatonas

Publikuota: 2019-05-10 17:31
Tematika: Įvykiai, renginiai
Inf. šaltinis: Pranešimas spaudai

Gegužės 8 d. „Vilnius Tech Park“ vykusiame pirmajame tokio tipo kibernetinio saugumo hakatone „ESET ON“ apie 80 informacinių technologijų specialistų iš skirtingų Lietuvos įmonių praktiškai išbandė savo jėgas apsaugant galutinių naudotojų darbo vietas, serverius ir mobiliuosius įrenginius.

Renginį atidaręs Krašto apsaugos viceministras Edvinas Kerza pabrėžė, kad šiuo metu yra svarbu ugdyti IT specialistus ir juos burti į bendruomenę.

„Vien pernai Lietuvoje Nacionalinis kibernetinio saugumo centras užfiksavo ir ištyrė apie 53 tūkstančius įvairiausio lygio incidentų. Tendencijos rodo, kad grėsmės tik sudėtingėja, ypač žvalgybiniai virusai, kuriuos kuria šios srities profesionalai, į tai investuojami itin dideli pinigai ir žmogiškieji resursai“, – savo kalboje vardino E. Kerza.

Prie augančių kibernetinių grėsmių prisideda išmaniųjų įrenginių gausa – nuo išmaniųjų laikrodžių iki televizorių ar mikrobangų krosnelių. Pasak viceministro, itin stiprėja socialinės inžinerijos atakos, pastaruosius septynerius metus jos auga eksponentiškai.

„Kiekvienas mūsų – įmonių klientai, paprasti vartotojai – yra nuolat atakuojamas įvairiausių socialinės inžinerijos metodų, siekiant išvilioti pinigus. Jau dabar kalbame ne apie technologiją, kuri mus saugo, o apie psichologiją, nes silpniausia grandis likome mes, – teigia E. Kerza. – Taigi, turėdami tiek daug reikalų su augančiomis grėsmėmis, turime mokėti su tuo kovoti. Sveikinu visas iniciatyvas, padedančias burti IT specialistų bendruomenę, kad jie išgirstų ir pamatytų naujų dalykų, nes viena valstybė be tinkamų specialistų, be vartotojų sąmoningumo nieko gero nepasiektų“.

Vilniuje įvyko pirmasis Lietuvoje kibernetinio saugumo hakatonas
Organizatorių nuotr.

Tuo pačiu Krašto apsaugos viceministras pasidžiaugė Nacionalinio kibernetinio saugumo centro (NKSC) veikla, leidžiančia efektyviai tirti atakas ir reaguoti į didelio masto kibernetinius incidentus. IT specialistai yra raginami kreiptis į NKSC, jei nepavyksta savo ar partnerių jėgomis susitvarkyti su kilusiomis kibernetinio saugumo situacijomis.

Hakatone „ESET ON“ dalyvavę IT specialistai, supažindinti su teorine ESET saugumo sprendimų dalimi, didžiąją laiko dalį vykdė praktinius scenarijus: konfigūravo centralizuoto valdymo įrankio „ESET Security Management Center“ aplinką, diegė „Apache HTTP proxy“, siuntė mėginius į „ESET Dynamic Threat Defense“ smėliadėžę debesyje ir vykdė įvairias saugumo politikos užduotis apsaugant menamos įmonės darbo vietas bei mobiliuosius įrenginius.

Pasak renginį organizavusios „ESET Lietuva“ IT inžinieriaus Ramūno Liuberto, hakatone dalyvavę IT specialistai puikiai parodė savo techninius sugebėjimus. „IT specialisto darbas reikalauja ne kiek gebėjimo kuo greičiau perimti ir įvaldyti naujas technologijas, o atidumas detalėms, kruopštumas vykdant saugumo politiką kiekvieną dieną ir gebėjimas tinkamai įvertinti visą įmonės tinklo saugumo situaciją. Džiaugiamės, kad renginio dalyviai puikiai supranta kibernetinio saugumo svarbą ir atlikdami užduotis sklandžiai įveikė jiems pateiktus iššūkius“, – komentuoja R. Liubertas.

Kibernetinio saugumo hakatonas „ESET ON“ yra tęstinis kasmet vykstančios saugumo konferencijos „ESET Security Day“ renginys. Šiemet konferencija „ESET Security Day“ vyks rugsėjo 5 d. Lietuvos parodų ir kongresų centre „Litexpo“.

‡ 1999–2024 © Elektronika.lt LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina Valid XHTML 1.0!