Elektronika.lt

Elektronika.lt - elektronikos, informacinių ir
ryšių technologijų portalas

Adresas: http://www.elektronika.lt
El. paštas: info@elektronika.lt
 Atspausdinta iš: http://www.elektronika.lt/naujienos/ivykiai/67703/gynybos-technologiju-kurybos-stovykloje-mokslininkai-ir-isradejai-siulys-sprendimus-kariuomenei/spausdinti/

Gynybos technologijų kūrybos stovykloje mokslininkai ir išradėjai siūlys sprendimus kariuomenei

Publikuota: 2019-04-12 13:22
Tematika: Įvykiai, renginiai
Inf. šaltinis: LRT.lt

Balandžio 12-14 d. pirmą kartą Lietuvoje vyks gynybos technologijų kūrybos stovykla (hakatonas) DELTA 1. Lietuvos kariuomenės Kunigaikščio Vaidoto mechanizuotajame pėstininkų batalione Rukloje 220 mokslininkų, išradėjų, karybos entuziastų visą savaitgalį kurs inovatyvius sprendimus Lietuvos kariuomenei, rašoma pranešime spaudai.

Gynybos technologijų kūrybos stovykloje mokslininkai ir išradėjai siūlys sprendimus kariuomenei
Asociatyvi nuotr.

„Hakatoną vertiname kaip neeilinį renginį, kuris dėl savo formato ne tik leidžia kurti inovatyvios Lietuvos kariuomenės įvaizdį bet ir, tikimės, įneš konkrečių naujovių į kariuomenės dalinius. Planuojame tokio pobūdžio veiklą padaryti kasmetinę ir po truputį burti gynybos technologijų entuziastų bendruomenę, kuri laikui bėgant išaugtų į stiprią ir konkurencingą gynybos ekosistemą“, – sako renginyje dalyvausiantis krašto apsaugos viceministras Giedrimas Jeglinskas.

„Tikimės, kad toks bendradarbiavimas padės plačiajai visuomenės daliai daugiau sužinoti apie gynybos technologijų ir saugumo sektorių bei padės atrasti inovatyvių problemų sprendimo būdų. Kita vertus, ne tik visuomenė turės progą susipažinti su kariuomenės poreikiais, tačiau ir Krašto apsaugos sistema gaus daug vertingos informacijos apie galimybes, kurių galbūt neįsivaizdavo“, – sako vienas iš hakatono organizatorių Gynybos resursų agentūros prie Krašto apsaugos ministerijos Tyrimų ir technologijų skyriaus vedėjas Laurynas Mockaitis.

Hakatono formatas paplitęs pasaulyje ir pasižymi tuo, kad renginio vietoje susibūrusios komandos per trumpą laiką (dažniausiai savaitgalį) kuria technologinius sprendimus tam tikrai sričiai ar vienai problemai išspręsti, o hakatono pabaigoje pristato produkto prototipą, kurį vertina ekspertų komisijos. Gynybos technologijų kūrybos stovykloje skirtingų gynybos technologijų sektorių ekspertai, sukaupę ilgametę patirtį, tarnaudami Lietuvos kariuomenėje, konsultuos jaunus, entuziastingus mokslininkus ir praktikus bei kartu bandys spręsti problemas, kurios egzistuoja ne vienoje karinėje struktūroje.

Dažnas karį įsivaizduoja paprastai – ginklas pašonėje, sunkūs ilgaauliai ir, žinoma, maskuojanti apranga. Tačiau inovacijų ir naujųjų technologijų amžiuje, šis – tradicinis kario įvaizdis, stipriai pakitęs: tie patys maskuojantys drabužiai dabar jau gali matuoti kūno temperatūrą, batai – pėdos slėgį, o ir patys kariniai veiksmai dažnai atliekami tiesiog sėdint prie kompiuterio. Inovatyvumas yra vienas iš pagrindinių šių laikų kariuomenės bruožų.

DELTA 1 yra unikalus ne tik dėl to, jog tai pirmasis gynybos srities hakatonas Lietuvoje, bet ir dėl to, jog renginys vyks visiškai išskirtinėje vietoje – kariniame dalinyje, kur dalyviai galės pajusti tikrą karišką atmosferą. Renginyje lauks įvairios karinės veiklos, estafetės, pažintis su Lietuvos kariuomenės gyvenimu. Taip pat dalyviai galės apžiūrėti Sausumos pajėgų naudojamą ginkluotę, ekipuotę bei karinę techniką, išbandyti akies taiklumą su tikrais ginklais lazerinėje šaudykloje.

„Pagrindinis akstinas organizuoti tokio tipo renginį susidėjo iš dviejų dedamųjų – tai noras prisidėti prie šalies gynybinio pajėgumo stiprinimo per žmonių, gebančių kurti ir integruoti technologijas karybos reikmėms, įtraukimą į gynybos sistemą. Antra vertus, gynybos poreikiai yra vieni iš inovacijų variklių, todėl tai tampa paskata Lietuvos verslui bei mokslui pagalvoti apie galimybę įsitraukti į gynybos technologijų sritį, siūlant naujus sprendimus ir atrandant naujas verslo galimybes“, – apie tai, kaip kilo idėja surengti tokio tipo renginį gynybos tema, pasakojo vienas iš renginio iniciatorių KTU Mechanikos inžinerijos ir dizaino fakulteto dekanas Andrius Vilkauskas.

Renginį organizuoja Kauno Technologijos Universiteto (KTU), Krašto apsaugos ministerijos ir Lietuvos kariuomenės atstovai, prisideda komerciniai ir informaciniai partneriai. Geriausi sprendimai bus įvertinti piniginiais prizais.

‡ 1999–2024 © Elektronika.lt LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina Valid XHTML 1.0!