Elektronika.lt

Elektronika.lt - elektronikos, informacinių ir
ryšių technologijų portalas

Adresas: http://www.elektronika.lt
El. paštas: info@elektronika.lt
 Atspausdinta iš: http://www.elektronika.lt/naujienos/ivykiai/67660/nauja-europos-nuosprendziu-registru-informacine-sistema-del-nuteistu-treciuju-saliu-pilieciu/spausdinti/

Nauja Europos nuosprendžių registrų informacinė sistema dėl nuteistų trečiųjų šalių piliečių

Publikuota: 2019-04-09 18:49
Tematika: Įvykiai, renginiai
Inf. šaltinis: Pranešimas spaudai

Šiandien Taryba galutinai pritarė Europos Komisijos pasiūlymui sukurti Europos nuosprendžių registrų informacinę sistemą dėl nuteistų trečiųjų šalių piliečių.

Šios centrinės sistemos paskirtis – naudojant esamą Europos nuosprendžių registrų informacinę sistemą (ECRIS) gerinti keitimąsi nuosprendžių registrų informacija, susijusia su nuteistais ES pilietybės neturinčiais piliečiais ir asmenimis be pilietybės.

Už teisingumą, vartotojų reikalus ir lyčių lygybę atsakinga Komisijos narė Věra Jourová sakė: „Naujoji sistema padės teisėsaugos institucijoms greičiau ir paprasčiau, atlikus paprastą paiešką ECRIS, nustatyti anksčiau ES nuteistus trečiųjų šalių piliečius. Tai padės gerinti policijos ir teismų bendradarbiavimą, kad visoje ES būtų veiksmingiau kovojama su nusikalstamumu ir terorizmu ir Europa taptų saugesnė visiems jos piliečiams.“

Pagrindiniai šios informacinės sistemos ypatumai :

  • Duomenų bazė bus prieinama internete, o valdžios institucijos galės lengvai atlikti paiešką naudodamos paieškos atitikties mechanizmą: nustačius atitiktį bus taip pat nustatytos valstybės narės, galinčios suteikti išsamią konkretaus asmens teistumo informaciją.
  • Sistemoje bus tik tapatybės informacija, įskaitant pirštų atspaudus ir, jei įmanoma, veido atvaizdą.
  • Sistemą valdys didelės apimties IT sistemų laisvės, saugumo ir teisingumo erdvėje operacijų valdymo Europos agentūra („eu-LISA“).
  • Sistema gali būti naudojama ne tik baudžiamajam procesui, bet ir kitais teisėtais tikslais: renkant informaciją apie asmenis dėl leidimo dirbti su vaikais arba gauti, pavyzdžiui, licenciją šaunamajam ginklui laikyti.

Be to, vyksta derybos dėl kitų Europos Komisijos pasiūlytų teisės aktų, kuriais būtų suteikiama galimybė patikrinti šią duomenų bazę tuo atveju, kai prašoma kelionės leidimo atvykti į ES, nagrinėjant prašymus išduoti vizą arba tiriant tapatybės klastojimo atvejus. Tokiais atvejais būtų prieinama tik asmenų, kurie nuteisti už sunkius nusikaltimus ar terorizmą, tapatybės informacija.

‡ 1999–2024 © Elektronika.lt LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina Valid XHTML 1.0!