Elektronika.lt

Elektronika.lt - elektronikos, informacinių ir
ryšių technologijų portalas

Adresas: http://www.elektronika.lt
El. paštas: info@elektronika.lt
 Atspausdinta iš: http://www.elektronika.lt/naujienos/ivykiai/67595/bdar-sukeltas-proverzis-keite-ir-vdai-kasdienybe/spausdinti/

BDAR sukeltas proveržis keitė ir VDAI kasdienybę

Publikuota: 2019-04-04 14:16
Tematika: Įvykiai, renginiai
Inf. šaltinis: Pranešimas spaudai

2018 m. visoje Europoje įvykę reikšmingi pokyčiai asmens duomenų apsaugos srityje daugiausia paremti naujomis asmens duomenų apsaugos taisyklėmis – Bendruoju duomenų apsaugos reglamentu (BDAR), kuris pradėtas taikyti 2018 m. gegužės 25 d. Šie pokyčiai reikšmingi Lietuvos žmonėms, kurių teisės saugomos ir ginamos, įmonėms, įstaigoms, kitoms organizacijoms ir asmenims, su profesija susijusiais tikslais tvarkantiems asmens duomenis, ir šios srities priežiūros institucijoms.

Valstybinė duomenų apsaugos inspekcija (VDAI) yra viena iš asmens duomenų apsaugos priežiūros institucijų Lietuvoje. Jos uždaviniai: prižiūrėti duomenų valdytojų veiklą tvarkant asmens duomenis; kontroliuoti asmens duomenų tvarkymo teisėtumą; užkirsti kelią asmens duomenų tvarkymo pažeidimams; užtikrinti duomenų subjektų teisių apsaugą.

2018 m. VDAI didelį dėmesį skyrė su asmens duomenų apsaugos reforma susijusio prioriteto – „Veiksmingos duomenų apsaugos priežiūros sistemos pagal BDAR sukūrimas“ įgyvendinimui. VDAI direktoriaus Raimondo Andrijausko teigimu: „Yra tekę susidurti su ne itin palankiu požiūriu į asmens duomenų apsaugos reformą, tačiau norėtųsi pabrėžti šių pokyčių pozityviąją pusę. Duomenų apsaugos reforma skirta kiekvienam iš mūsų, jos teikiama nauda – žmonės skatinami pasitikėti skaitmeninėmis paslaugomis, o įmonės, tinkamai tvarkydamos asmens duomenis, įgyja jomis pasitikinčius klientus“. Naujasis reguliavimas padeda įtvirtinti priemones, užtikrinančias saugesnį asmens duomenų tvarkymą tiek Lietuvoje, tiek peržengiant valstybių sienas, pavyzdžiui, perkant prekes iš kitose valstybėse įsikūrusių elektroninių parduotuvių.

Asmens duomenų apsaugos reformą 2018 m. VDAI vykdė lygiagrečiai su nuolatinėmis savo veiklomis, kurios praėjusiais metais dėl BDAR sukelto proveržio asmens duomenų apsaugos srityje daugeliu atvejų viršijo planuotus rodiklius.

2018 m. gauta 859 skundai (2017 m. – 480, 2016 m. – 443), iš jų 641 skundas dėl privataus sektoriaus veiksmų, 97 dėl valstybės institucijų, 76 dėl kitų institucijų, 26 atvejais skundžiamasis asmuo nenurodytas. Nuo gegužės 25 d., kai pradėtas taikyti BDAR, skundų teikimas ypač suaktyvėjo. Nuo gegužės 25 d. buvo gauti 555 skundai. Iš VDAI gaunamų skundų statistikos matyti, kad tiesioginė rinkodara vis dar išlieka labiausiai žmones trikdanti asmens duomenų tvarkymo veikla. Taip pat 2018 m. asmenys aktyviai skundėsi dėl vaizdo duomenų tvarkymo teisėtumo, duomenų tvarkymo internete, paslaugų sektoriuje ir skolininkų duomenų tvarkymo. 2018 m. taikytos įvairios sankcijos pagal Asmens duomenų teisinės apsaugos įstatymą (ADTAĮ) ir BDAR, tačiau baudų pagal BDAR dar nebuvo skirta.

VDAI padeda ginti ir saugoti Lietuvos piliečių teises į asmens duomenų apsaugą ir privatumą. 2018 m. Lietuvoje stebėta situacija, kad net nepradėjus taikyti naujo asmens duomenų apsaugos teisinio reguliavimo, visuomenėje asmens duomenų apsaugos reforma sukėlė milžinišką efektą. Organizacijos buvo priverstos pasitempti, peržvelgti savo veiklos prioritetus, įsivertinti asmens duomenų tvarkymą, diegti naują požiūrį ir formuoti asmens duomenų tvarkymo kultūrą savo viduje. Su naujuoju asmens duomenų apsaugos reguliavimu žengtas didelis žingsnis, siekiant geriau apsaugoti žmonių teises ir asmens duomenis. Nemažai įmonių ir įstaigų peržiūrėjo ir stengiasi tobulinti su asmens duomenų tvarkymu susijusius procesus. Visuomenė tapo sąmoningesnė ir labiau informuota apie savo teises bei galimas rizikas, susijusias su jų asmens duomenų tvarkymu. BDAR taikymas ir tinkamas įsisavinimas suteikia mūsų valstybei konkurencingumo privilegijų bendroje pasaulinėje rinkoje.

Platesnė 2018 m. VDAI veiklos informacija pateikta metų ataskaitoje interneto tinklalapyje.

‡ 1999–2024 © Elektronika.lt LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina Valid XHTML 1.0!