Elektronika.lt

Elektronika.lt - elektronikos, informacinių ir
ryšių technologijų portalas

Adresas: http://www.elektronika.lt
El. paštas: info@elektronika.lt
 Atspausdinta iš: http://www.elektronika.lt/naujienos/ivykiai/67470/paskelbti-sony-pasaulines-fotografijos-apdovanojimu-nominantai/spausdinti/

Paskelbti „Sony“ pasaulinės fotografijos apdovanojimų nominantai

Publikuota: 2019-03-26 17:25
Tematika: Įvykiai, renginiai
Inf. šaltinis: Pranešimas spaudai

Šiandien paskelbti 2019-ųjų „Sony“ pasaulinės fotografijos apdovanojimų nominantai Profesionalų konkurse. Didžiausio susidomėjo per visą apdovanojimų istoriją sulaukusiame konkurse darbus pateikė fotografai iš 161 pasaulio šalies. Atrinkti geriausi kadrai, kurie toliau pretenduos į prizines vietas, leidžia pažvelgti į dinamišką ir įvairiapusę šiandieninės fotografijos sritį bei susipažinti su daugybe istorijų iš viso pasaulio.

Šiuos darbus atrinko tarptautinė komisija, kurią sudaro universitetų, muziejų, leidybos, parodų ir žiniasklaidos atstovai, visi atrinkti darbai toliau varžysis dešimtyje skirtingų kategorijų. Profesionalų konkurse dalyvaujantys darbai paimti iš fotografijų ciklų, juose dažniausiai galima rasti nuo 5 iki 10 išskirtinės tematikos nuotraukų. Kiekviena tokia serija atspindi ypatingą meninį pojūtį ir ekspertinius fotografavimo įgūdžius, redagavimo gebėjimus ir vizualinį pasakojimą, kuris žiūrovams suteikia galimybę susipažinti su įtraukiančiomis istorijomis apie žmoniją ir šiuolaikinį pasaulį.

Profesionalų konkurse nominuoti fotografai siūlo savo šiuolaikinio pasaulio interpretacijas pačiomis įvairiausiomis temomis. Nemaža dalis atkreipia dėmesį į politines aktualijas, pavyzdžiui, Danielio Ochoa de Olzos (Ispanija) architektūrinėse fotografijose užfiksuoti nuo imigracijos turinčių apsaugoti sienų prototipai, įrengti San Diego mieste JAV, prie sienos su Meksika. Tuo metu Toby Binderio (Vokietija) fotopasakojime perteikta problemų įvairovė, su kuria susiduria jauni žmonės Belfasto mieste Airijoje ir galimas brexito poveikis 1998-ųjų taikos susitarimui.

Toby Binderio nuotr.
Toby Binderio nuotr.

Natūralaus pasaulio grožis ir žmogaus daroma įtaka tam užfiksuota Kierano Doddo (Jungtinė Karalystė) fotografijose iš oro, padarytose Etiopijoje, kuriomis siekiama atkreipti dėmesį į 95 proc. sunaikintų miškų šioje šalyje. Leahas Schretenthaleris (JAV) naudoja tradicinę juostelę ir sidabro druskų procesą fiksuoti ir išryškinti kontraversiškų infrastruktūros projektų Havajuose vaizdus, gautas nuotraukas papildomai išdeginant lazeriu ir taip paliekant tuščias erdves. Nominuotų darbų autoriai taip pat suteikia unikalią galimybę pažvelgti į žmonių gyvenimus ir vietas, kurie kitu atveju daugeliui išliktų nepažinūs. Pavyzdžiui, Alice Mann (Pietų Afrika) pademonstruoja unikalią mergaičių komandų, rengiančių pasirodymus, subkultūrą; Kohei Ueno (Japonija) nukelia stebėtoją į povandeninį nardytojų laisvuoju stiliumi pasaulį; o Alessandro Grassani (Italija) siūlo pažvelgti į moterų boksininkių iš Gomos miesto Demokratinėje Kongo Respublikoje portretus.

Visi Profesionalų konkurse toliau dalyvaujantys fotografai varžosi dėl pirmosios vietos kiekvienoje iš konkurso kategorijų, jie taip pat pretenduoja laimėti Metų fotografo titulą bei pagrindinį 25 tūkst. JAV dolerių vertės prizą.

Šiandien kartu skelbiami ir Studentų konkurso nominantai, atstovaujantys akademinės institucijoms visame pasaulyje. Šįmet jie kūrė darbus evoliucijos tema, tarp atrinktų nuotraukų yra darbai iš Bangladešo, Malaizijos, Ispanijos, Argentinos, Kanados ir kitų šalių.

Visi atrinktų darbų autoriai apdovanoti „Sony“ skaitmenine technika ir dalyvaus Londone balandžio 17 d. įvyksiančioje apdovanojimų ceremonijoje. Studentų konkurso laimėtojas pelnys 30 tūkst. eurų vertės „Sony“ fotografijos technikos, kurią galės naudoti jo atstovaujama mokslo institucija.

Visi nominuoti ir laimėję darbai bus demonstruojami 2019-ųjų „Sony“ pasaulinės fotografijos apdovanojimų parodoje „Somerset House“ galerijoje, Londone. Šioje parodoje taip pat bus eksponuojami menininko Nadavo Kanderio darbai, kuriam šįmet skirtas specialus prizas už ypatingus nuopelnus fotografijos sričiai. Paroda veiks nuo balandžio 18 d. iki gegužės 6 d., o joje eksponuojami darbai bus įtraukti į 2019-ųjų „Sony“ apdovanojimų albumą.

‡ 1999–2024 © Elektronika.lt LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina Valid XHTML 1.0!