Elektronika.lt

Elektronika.lt - elektronikos, informacinių ir
ryšių technologijų portalas

Adresas: http://www.elektronika.lt
El. paštas: info@elektronika.lt
 Atspausdinta iš: http://www.elektronika.lt/naujienos/ivykiai/67284/valstybes-lengviau-suzinos-apie-ne-es-pilieciu-teistuma/spausdinti/

Valstybės lengviau sužinos apie ne ES piliečių teistumą

Publikuota: 2019-03-12 18:18
Tematika: Įvykiai, renginiai
Inf. šaltinis: Pranešimas spaudai

Antradienį Europos Parlamentas (EP) pritarė tam, kad būtų sukurta duomenų bazė, leisianti ES valstybėms veiksmingiau keistis informacija apie ne ES piliečių teistumą.

Ši duomenų bazė (ECRIS-TNC) papildys jau veikiančią Europos nuosprendžių registrų informacinę sistemą (ECRIS). Ji leis ES šalių institucijoms prireikus greičiau nustatyti, ar kuri nors Sąjungos valstybė turi informacijos apie ne ES piliečio teistumą. Joje taip pat bus duomenys apie dvigubą pilietybę (trečiosios valstybės ir ES) turinčius asmenis, kad jie negalėtų paslėpti teistumo naudodamiesi skirtingais pasais.

Parlamento ir ES Tarybos derybininkai sutarė, kad Europos policijos biuras (Europolas), ES teisinio bendradarbiavimo institucija (Eurojustas) ir būsimoji Europos prokuratūra taip pat turės prieigą tiek prie ECRIS, tiek prie naujosios ECRIS-TNC sistemos. Jos bus prieinamos ir teisėjams bei prokurorams ES valstybėse.

Reglamentas dėl ECRIS-TCN buvo patvirtintas 379 europarlamentarams balsavus už, 170 prieš ir 118 susilaikius. Direktyvą dėl tos pačios duomenų bazės palaikė 422 EP nariai, 130 balsavo prieš, o 116 susilaikė. Dėl naujųjų taisyklių Parlamentas ir ES Taryba neoficialiai susitarė dar gruodį. Šį sprendimą dar turės oficialiai patvirtinti ES Taryba.

ECRIS sistema sukurta 2012 m., siekiant užtikrinti informacijos mainus apie apkaltinamuosius nuosprendžius ES. Vis dėlto dabartinė sistema nėra efektyvi, kai siekiama gauti informacijos apie ne ES piliečius. Iki šiol valstybių institucijos trečiųjų šalių piliečių bylose naudojosi tik mažiau nei 5 proc. prieinamos informacijos apie kitų šalių piliečių teistumą.

‡ 1999–2024 © Elektronika.lt LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina Valid XHTML 1.0!