Elektronika.lt

Elektronika.lt - elektronikos, informacinių ir
ryšių technologijų portalas

Adresas: http://www.elektronika.lt
El. paštas: info@elektronika.lt
 Atspausdinta iš: http://www.elektronika.lt/naujienos/ivykiai/66958/pasisavinti-bankomate-pamirstus-pinigus-prastas-teistumu-gresiantis-sprendimas/spausdinti/

Pasisavinti bankomate pamirštus pinigus – prastas, teistumu gresiantis sprendimas

Publikuota: 2019-02-13 09:11
Tematika: Įvykiai, renginiai
Aut. teisės: ©Alfa.lt
Inf. šaltinis: Alfa.lt

Policija dažnai susiduria su situacijomis, kai bankomate radęs paliktus svetimus pinigus žmogus juos priglaudžia savo kišenėje. Tačiau žmonės labai klysta manydami, kad radinys yra jų nuosavybė, informuoja policija.

Svetimo daikto ar svetimų pinigų pasisavinimas yra traktuojamas kaip vagystė. Apie radinį neinformavęs policijos ir jį pasisavinęs žmogus tampa įtariamuoju ikiteisminiame tyrime dėl vagystės.

Tokioje situacijoje 2015 m. vasarą buvo atsidūręs 61 metų joniškietis. Vyras atėjo prie bankomato pasiimti pensijos, o prieš jį stovėjusi nepažįstama moteris atliko pinigų paėmimo operaciją ir nuėjo. Priėjęs prie bankomato, vyras pamatė, kad jame palikta 140 eurų. Joniškietis juos įsidėjo į kišenę.

Pinigų pasigedusi ir bankomate jų neradusi 63 metų moteris kreipėsi į Joniškio rajono policijos pareigūnus, kurie pradėjo ikiteisminį tyrimą dėl vagystės. Peržiūrėję bankomate įrengtos vaizdo kameros įrašus, jie pradėjo įtariamojo paiešką. Pastangų buvo įdėta nemažai, nes dėl prastos kokybės fotonuotraukos jo nustatyti greitai nepavyko. Pareigūnai lankėsi miesto įstaigose, parduotuvėse, kavinėse, klausinėjo miesto gyventojų, tikėdamiesi, kad jį kas nors atpažins. Po mėnesio nesąžiningo asmens tapatybė buvo nustatyta. Vyras prisipažino paėmęs svetimus pinigus.

Jis gailėjosi savo poelgio, žadėjo pinigus grąžinti ir nukentėjusiosios atsiprašyti, tačiau teisiškai svetimų pinigų pasisavinimas iš bankomato prilyginamas vagystei, tad vyrui teko stoti prieš teismą. Todėl policija rekomenduoja žmonėms, bankomato pinigų išdavimo langelyje radusiems ne jiems priklausančius pinigus ar svetimą banko mokėjimo kortelę, nedelsiant perduoti juos teisėtam savininkui, o nesant tokios galimybės – bankui arba policijos pareigūnams.

Banko darbuotojai analogiškose situacijose rekomenduoja labai paprastą sprendimą – tiesiog palaukti, kol bankomatas paliktą kortelę ar pinigus įtrauks atgal. Tada radusiajam neliks rūpesčių, o praradusiajam bus lengviau ir paprasčiau atgauti pinigus.

‡ 1999–2024 © Elektronika.lt LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina Valid XHTML 1.0!