Elektronika.lt

Elektronika.lt - elektronikos, informacinių ir
ryšių technologijų portalas

Adresas: http://www.elektronika.lt
El. paštas: info@elektronika.lt
 Atspausdinta iš: http://www.elektronika.lt/naujienos/ivykiai/66255/antras-zmoniu-sukurtas-aparatas-isleke-i-tarpzvaigzdine-erdve/spausdinti/

Antras žmonių sukurtas aparatas išlėkė į tarpžvaigždinę erdvę

Publikuota: 2018-12-12 10:21
Tematika: Įvykiai, renginiai
Aut. teisės: ©15min, UAB
Inf. šaltinis: 15min.lt

JAV kosmoso agentūros NASA sukurtas zondas „Voyager 2“, kurio kelionė prasidėjo dar 1977 metais, be paliovos skrodžia kosminę erdvę ir visai neseniai tapo antruoju žmonijos istorijoje objektu, kuris išlėkė į tarpgalaktinę erdvę – pirmasis buvo „Voyager 1“, rašo „The Independent“.

Apie tokį „Voyager 2“ pasiekimą Amerikos geofizikų sąjungos suvažiavime paskelbė buvęs NASA Reaktyvinių variklių laboratorijos direktorius Edas Stone'as. „Voyager 2“ gabena unikalų instrumentą, kuris į Žemę siunčia iki šiol nematytos Visatos dalies artimo stebėjimo duomenis – iki NASA mokslininkų šie duomenys keliauja beveik 18 mlrd. kilometrų.

Misijos valdytojai vis dar turi galimybę susisiekti su šiuo erdvėlaiviu, tačiau net šviesos greičiu skriejančiai informacijai tarp Žemės ir tarpžvaigždinio keliauninko tenka sugaišti po 16,5 valandų. NASA atstovas apie „Voyager 2“ paskelbė išvykimą iš Saulės sistemos dėl to, kad šio zondo vykdomas Plazmos mokslo eksperimentas (PLS) parodė, kad jau nebefiksuojama iš Saulės sklindanti plazma. Į visas puses nuo Saulės sklindantis plazmos srautas suformuoja burbulą, vadinamą heliosfera – jis supa visas Saulės sistemos planetas ir riboja Saulės sistemą.

„Dirbdamas su „Voyager“ jaučiuosi taip, tarsi būčiau tyrinėtojas, nes viskas, ką pamatome, yra nauja. Nors „Voyager 1“ kirto heliopauzę dar 2012 metais, jis judėjo kitu keliu ir kitu metu, be to, neregistravo PLS duomenų. Tad regime dalykus, kurių iki šiol niekas nematė“, – sakė vyriausiasis PLS instrumento mokslininkas, Masačusetso technologijų instituto (JAV) mokslininkas Johnas Richardsonas.

Be duomenų apie aplinkoje esančią plazmą „Voyager 2“ siunčia ir kitą informaciją, patvirtinančią išvykimo iš Saulės sistemos faktą. Šios žinios bus naudingos mokslininkams, tyrinėjantiems tarpžvaigždinę erdvę. Pačiame Saulės sistemos pakraštyje esantis regionas – heliopauzė – mokslininkams iki šiol yra itin menkai ištyrinėta teritorija. „Liko dar daug ką sužinoti apie tarpžvaigždinės erdvės regioną, prasidedantį iškart už heliopauzės“, – sakė E. Stone'as.

„Voyager 1“ išvykimą iš Saulės sistemos aplinkos užfiksuoti buvo sudėtinga: žinią apie išlėkimą iš Saulės sistemos jie platino ne vieną kartą per kelis metus. Taip buvo dėl to, kad „Voyager 1“ plazmos jutiklis kelionės metu sugedo. Tuo tarpu „Voyager 2“ gali kur kas tiksliau justi, ar Saulės vėjas vis dar pučia jam į nugarą.

‡ 1999–2024 © Elektronika.lt LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina Valid XHTML 1.0!