Elektronika.lt

Elektronika.lt - elektronikos, informacinių ir
ryšių technologijų portalas

Adresas: http://www.elektronika.lt
El. paštas: info@elektronika.lt
 Atspausdinta iš: http://www.elektronika.lt/naujienos/ivykiai/66177/es-stiprina-kova-su-dezinformacija/spausdinti/

ES stiprina kovą su dezinformacija

Publikuota: 2018-12-05 17:11
Tematika: Įvykiai, renginiai
Inf. šaltinis: Pranešimas spaudai

Siekdama apsaugoti savo demokratines sistemas ir viešąsias diskusijas, taip pat atsižvelgdama į 2019 m. Europos Parlamento rinkimus bei valstybėse narėse vyksiančius nacionalinius ir vietos rinkimus, šiandien ES pristato veiksmų planą, kuriuo stiprinama kova su dezinformacija Europoje ir už jos ribų.

ES stiprina kovą su dezinformacija

Veiksmų plane daugiausia dėmesio skiriama šioms sritims, kuriomis siekiama veiksmingai stiprinti ES pajėgumus ir valstybių narių bei ES tarpusavio bendradarbiavimą:

  • Bus sustiprintos Europos išorės veiksmų tarnybos strateginės komunikacijos darbo grupės ir hibridinių grėsmių analizės ir informavimo centras, taip pat ES delegacijos kaimyninėse šalyse – jiems bus skirta nemažai papildomų specializuotų darbuotojų ir duomenų analizės priemonių. Europos išorės veiksmų tarnybos strateginės komunikacijos biudžetas, skirtas kovai su dezinformacija ir informuotumo apie jos neigiamą poveikį didinimui, turėtų padidėti nuo 1,9 mln. EUR 2018 m. iki 5 mln. EUR 2019 m. ES valstybės narės turėtų papildyti šias priemones sustiprindamos savo pačių kovos su dezinformacija priemones.
  • Bus sukurta ES institucijų ir valstybių narių Skubaus perspėjimo sistema, padėsianti dalytis duomenimis ir vertinti dezinformacijos kampanijas, taip pat perspėti apie dezinformacijos grėsmes realiu laiku. ES institucijos ir valstybės narės taip pat sutelks dėmesį į aktyvų ir objektyvų informavimą apie Sąjungos vertybes ir politiką.
  • Praktikos kodeksą pasirašę subjektai („Facebook“, „Google“, „Twitter“ ir „Mozilla“, taip pat interneto platformoms atstovaujančios prekybos asociacijos ir reklamos pramonei bei reklamuotojams atstovaujančios prekybos asociacijos) turėtų greitai ir veiksmingai įgyvendinti pagal jį prisiimtus įsipareigojimus ir telkti dėmesį į veiksmus, kurių reikia nedelsiant imtis, atsižvelgiant į 2019 m. Europos Parlamento rinkimus. Be kita ko, visų pirma reikia užtikrinti politinės reklamos skaidrumą, dėti daugiau pastangų siekiant uždaryti aktyvias netikras paskyras, ženklinti ne žmonių atliekamus veiksmus (pranešimus, kuriuos automatiškai skleidžia vadinamieji botai), bendradarbiauti su faktų tikrintojais ir mokslininkais, siekiant nustatyti dezinformacijos kampanijas, ir užtikrinti, kad patikrintas turinys būtų matomesnis ir plistų plačiau.
  • Piliečių informuotumo didinimas ir didesnių galių suteikimas jiems. Be tikslinių informuotumo didinimo kampanijų, ES institucijos ir valstybės narės, vykdydamos specialias programas, padės piliečiams stiprinti gebėjimą naudotis žiniasklaidos priemonėmis. Bus remiamos nacionalinės tarpdisciplininės nepriklausomų faktų tikrintojų ir tyrėjų grupės, padėsiančios aptikti ir atskleisti dezinformacijos kampanijas socialiniuose tinkluose.

Europos Komisija ir vyriausioji įgaliotinė, glaudžiai bendradarbiaudamos su valstybėmis narėmis ir Europos Parlamentu, parengs ir įgyvendins veiksmų plane nustatytas priemones. Atsižvelgiant į artėjančius Europos Parlamento rinkimus, iki 2019 m. kovo mėn. bus sukurta Skubaus perspėjimo sistema. Be to, šiai sričiai bus skirta papildomų išteklių.

‡ 1999–2024 © Elektronika.lt LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina Valid XHTML 1.0!