Elektronika.lt

Elektronika.lt - elektronikos, informacinių ir
ryšių technologijų portalas

Adresas: http://www.elektronika.lt
El. paštas: info@elektronika.lt
 Atspausdinta iš: http://www.elektronika.lt/naujienos/ivykiai/66162/pradetos-konsultacijos-del-skaitmenines-nuosavybes-vertybiniu-popieriu-praktinio-taikymo-ar-lietuva-bus-pirma/spausdinti/

Pradėtos konsultacijos dėl skaitmeninės nuosavybės vertybinių popierių praktinio taikymo: ar Lietuva bus pirma?

Publikuota: 2018-12-05 10:29
Tematika: Įvykiai, renginiai
Aut. teisės: ©Alfa.lt
Inf. šaltinis: Alfa.lt

Sparčiai populiarėjant sprendimams, grįstiems decentralizuoto veiksmų žurnalo (angl. Distributed ledger technology) ir blokų grandinės (angl. Blockchain) technologijomis, atsiranda poreikis ieškoti technologiškai patikimų ir teisėtų būdų organizuoti nuosavybės ir kitokių vertybinių popierių apyvartą naudojant šias technologijas.

Šią savaitę Lietuvos Respublikos ambasadoje Belgijoje surengtos konsultacijos dėl skaitmeninių nuosavybės vertybinių popierių nuosavybės (angl. equity token) taikymo praktinių aspektų. Pasaulinio lygio ekspertus iš JAV ir Europos valstybių į konsultacijas subūrė Vilniuje veikiantis tarptautinis blockchain centras.

Pasak vieno iš seminaro rengėjų, „Pillar Project“ vadovo Davido Siegelio, pagrindinis tikslas – sukurti vieningą ir rinkos dalyvių poreikius atliepiantį skaitmeninių nuosavybės vertybinių popierių nuosavybės standartą.

„Šiandien rinkoje yra daugiau nei dešimt bendrovių, kurios ruošiasi pradėti naudoti skaitmeninės nuosavybės vertybinius popierius, ir visos jos naudoja atskirus standartus. Šie vertybinai popieriai nebus likvidūs, jais nebus galima prekiauti biržose, todėl turime dirbti su vienu standartu, kurį galėtų naudoti visi“, – teigia D. Siegelis, kuris kitą savaitę konsultacijas pratęs JAV.

Konsultacijose dalyvavęs VĮ Registrų centras atstovas Jonas Udris pabrėžia, kad įvairiose valstybėse egzistuojantis vertybinių popierių apyvartos teisinis reguliavimas neatliepia šiuolaikinių technologijų suteikiamų galimybių.

„Reikia suprasti, kad reguliaciniai dalykai apibrėžti iki atsirandant internetui, todėl šiandien yra stipriai pasenę. Taip pat skirtingų teisės tradicijų valstybės kiek skirtingai reglamentuoja pačius vertybinius popierius kaip nuosavybės teisės objektus, nustato skirtingą jų apyvartos teisinį režimą, kas komplikuoja tarptautinę vertybinių popierių apyvartą“, – teigia J. Udris.

Šiuolaikinės technologijos šiandien suteikia technines galimybes kurti skaitmeninių nuosavybės vertybinių popierių analogus, tačiau nėra paruošto tinkamo teisinio reglamentavimo, kuris gali atsirasti tik aiškiai matant, ką šios technologijos gali, o ko ne.

Konsultacijų dalyviai Lietuvos Respublikos ambasadoje Belgijoje dvi dienas diskutavo dėl duomenų standarto, kuris galėtų būti pritaikytas kuriant skaitmeninius nuosavybės vertybinius popierius įvairiose jurisdikcijose, ir atitinkamai palengvintų tokių vertės vienetų tarptautinę apyvartą.

„Turime suprasti, kad Lietuva, nors nedidelė, bet lanksti ir technologiškai pažangi šalis, aktyviai skatinanti naujų technologijų taikymą tiek viešajame, tiek privačiame sektoriuje, galėtų būti pirmoji valstybė Europoje ir pasaulyje, kaip alternatyvą galinti pasiūlyti skaitmeninius vertybinius popierius uždarųjų akcinių bendrovių akcininkų turimoms akcijoms tvarkyti. Tokia žinutė padidintų Lietuvos, kaip modernios ir patikimos jurisdikcijos verslui, žinomumą visame verslo pasaulyje“, – įsitikinęs „Blockchain Centre Vilnius“ vienas steigėjų, valdybos pirmininkas Paulius Kunčinas.

Registrų centras, kaip juridinių asmenų registro (JAR) ir juridinių asmenų dalyvių informacinės sistemos (JADIS) tvarkytojas, galėtų būti vienas pirmųjų, suteikiančių galimybę tvarkyti skaitmeninių akcijų sertifikatus decentralizuotame tinkle internete, naudojant kuriamą skaitmeninio vertybinio popieriaus standartą. reklama

Pasak J. Udrio, įdiegus inovaciją, supaprastėtų UAB akcijų perleidimas, galima būtų efektyviai ir pigiai gauti informacijos apie aktualią bendrovės akcininkų struktūrą, akcijų vagystės ir neteisėtas įmonių kontrolės perėmimas taptų žymiai sunkesnis, o tai padidintų pasitikėjimą korporatyvine jurisdikcija.

‡ 1999–2024 © Elektronika.lt LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina Valid XHTML 1.0!