Elektronika.lt

Elektronika.lt - elektronikos, informacinių ir
ryšių technologijų portalas

Adresas: http://www.elektronika.lt
El. paštas: info@elektronika.lt
 Atspausdinta iš: http://www.elektronika.lt/naujienos/ivykiai/65474/ziniasklaida-registru-ir-valstybes-informaciniu-sistemu-duomenis-gaus-nemokamai/spausdinti/

Žiniasklaida registrų ir valstybės informacinių sistemų duomenis gaus nemokamai

Publikuota: 2018-10-10 22:25
Tematika: Įvykiai, renginiai
Inf. šaltinis: Pranešimas spaudai

Vyriausybė siūlo Seimui skubos tvarka svarstyti Visuomenės informavimo įstatymo, Civilinio kodekso pataisas, kuriomis siekiama sudaryti sąlygas žurnalistams laisvai ir nevaržomai viešojo intereso tikslais gauti duomenis iš registrų bei valstybės informacinių sistemų, tokiu būdu užtikrinant visuomenės teisę gauti informaciją. Iki šiol tokios informacijos nemokamam teikimui nebuvo sukurtas teisinis pagrindas.

Siekiama užtikrinti, kad duomenis neatlygintinai iš registrų ar valstybės informacinių sistemų gautų tik etiškos žiniasklaidos priemonės, kurios nėra padariusios rimtų profesinių pažeidimų per paskutinius 12 mėnesių ir nėra priskirta profesinės etikos nesilaikančių viešosios informacijos rengėjų ir (ar) skleidėjų kategorijai. Be to, viešosios informacijos rengėjai ir (ar) skleidėjai, jų vadovai, valdymo organo nariai arba dalyviai, valdantys ne mažiau kaip penkiasdešimt procentų juridinio asmens akcijų, neturi būti teismo nuosprendžiu pripažinti kaltais už sunkius ar labai sunkius nusikaltimus, jeigu nuo teismo nuosprendžio įsiteisėjimo dienos nepraėjo pakankamas laikotarpis.

Kol Seimas priims Visuomenės informavimo ir kitų įstatymų pataisas, Vyriausybė nutarė, kad teisės aktų nustatyta tvarka būtų kompensuojamos valstybės įmonės Registrų centro tvarkomų registrų ir valstybės informacinių sistemų duomenų teikimo žurnalistams išlaidos. Prognozuojama, kad šioms išlaidoms kompensuoti per mėnesį reikės skirti apie 25–30 tūkst. eurų valstybės biudžeto lėšų.

‡ 1999–2024 © Elektronika.lt LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina Valid XHTML 1.0!