Elektronika.lt

Elektronika.lt - elektronikos, informacinių ir
ryšių technologijų portalas

Adresas: http://www.elektronika.lt
El. paštas: info@elektronika.lt
 Atspausdinta iš: http://www.elektronika.lt/naujienos/ivykiai/65459/europos-komisija-skelbia-veiksmu-saugumo-srityje-ataskaita/spausdinti/

Europos Komisija skelbia veiksmų saugumo srityje ataskaitą

Publikuota: 2018-10-10 21:08
Tematika: Įvykiai, renginiai
Inf. šaltinis: Pranešimas spaudai

Šiandien Europos Komisija teikia pažangos, padarytos kuriant veiksmingą saugumo sąjungą, ataskaitą ir ragina Europos Parlamentą ir Tarybą kuo skubiau užbaigti darbus, susijusius su prioritetinėmis saugumo iniciatyvomis. Ataskaitoje apibendrinamos saugumo iniciatyvos, kurios turės lemiamos svarbos, kad saugumo sąjunga būtų baigta steigti prieš artėjančius 2019 m. gegužės mėn. Europos Parlamento rinkimus. Todėl ši ataskaita yra įnašas į spalio 18–19 d. Europos Vadovų Taryboje vyksiančias diskusijas dėl vidaus saugumo.

Prioritetinės saugumo iniciatyvos:

  • Europiečių apsauga internete. 2017 m. pristatytos įvairios priemonės, skirtos ES kibernetiniam atsparumui ir kibernetinio saugumo pajėgumams didinti. Atsižvelgiant į neseniai vykdytas priešiškas kibernetines operacijas, būtina, kad visi teisėkūros procedūra priimami aktai būtų baigti rengti prioritetine tvarka. Be to, siekiant užtikrinti, kad interneto platformos nebūtų naudojamos teroristiniam turiniui platinti internete, Europos Parlamentas ir Taryba dėl siūlomų naujų taisyklių, visų pirma dėl įpareigojimo teroristinį turinį pašalinti per valandą, turėtų susitarti prieš 2019 m. gegužės mėn. vyksiančius rinkimus.
  • ES informacinių sistemų sąveika. Vienas iš pagrindinių Europos Komisijos pastangų sudedamųjų dalių, siekiant pašalinti informacijos saugumo spragas, yra užtikrinti, kad ES informacinės saugumo, migracijos ir sienų valdymo sistemos veiktų išvien pažangiau ir veiksmingiau. Dėl 2017 m. gruodžio mėn. pateikto pasiūlymo dėl ES informacinių sistemų sąveikumo Europos Parlamentas ir Taryba turėtų susitarti iki 2019 m. vyksiančių Europos Parlamento rinkimų. Taip pat reikėtų kuo greičiau baigti skirtingų ES informacinių sistemų, pvz., Europos nuosprendžių registrų informacinės sistemos (ECRIS), sistemos EURODAC ir Vizų informacinės sistemos (VIS), atnaujinimo darbus.
  • Kova su tarpvalstybiniu nusikalstamumu. Norint policijai ir teisminėms institucijoms padėti rinkti įkalčius internetu ir tarpvalstybiniu mastu, dėl Europos Komisijos pasiūlymų dėl elektroninių įrodymų reikėtų susitarti iki 2019 m. įvyksiančių rinkimų. Europos Komisija taip pat ragina Europos Vadovų Tarybą drauge su Europos Parlamentu išplėsti Europos prokuratūros kompetenciją, kad jai priklausytų ir tarpvalstybinių teroristinių nusikaltimų tyrimas.
  • ES sienų stiprinimas. ES vidaus saugumas priklauso nuo to, kaip valdome savo išorės sienas, todėl pasiūlymai padidinti Europos sienų ir pakrančių apsaugos agentūros ir Europos Sąjungos prieglobsčio agentūros pajėgumus ir sugriežtinti ES taisykles dėl grąžinimo kartu paėmus sudarys būtinas priemones, kad būtų užtikrintas veiksmingesnis išorės sienų valdymas.
‡ 1999–2024 © Elektronika.lt LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina Valid XHTML 1.0!