Elektronika.lt

Elektronika.lt - elektronikos, informacinių ir
ryšių technologijų portalas

Adresas: http://www.elektronika.lt
El. paštas: info@elektronika.lt
 Atspausdinta iš: http://www.elektronika.lt/naujienos/ivykiai/64246/kaip-as-nusipirkau-dvirati-kuris-neegzistuoja/spausdinti/

Kaip aš nusipirkau dviratį (kuris neegzistuoja)

Publikuota: 2018-07-05 11:21
Tematika: Įvykiai, renginiai
Inf. šaltinis: Pranešimas spaudai

Kai kuriose šalyse važinėtis dviračiu galima ištisus metus, bet kitose šalyse šiuo sportu mėgaujamės tik vasara, todėl šiuo metu daugelis žmonių pradeda galvoti apie naujų ratų įsigijimą. „Kaspersky Lab“ ekspertė Tatyana Sherbakova papasakojo apie tai, kaip ji beveik sumokėjo už dviratį, kurio niekada nebūtų gavusi.

Daugiausiai laiko užtrunkame spręsdami, kokį dviratį turėtume įsigyti. Perskaičius daugybę apžvalgų ir palyginus visas funkcijas, galiausiai išsirenkame tinkamiausią variantą. Liko tik rasti parduotuvę, kurioje būtų galima įsigyti šį modelį. Internetinė paieška atvedė ekspertę į svetainę, kuri ne tik turėjo šį dviratį, bet ir siūlė jį su neįtikėtina nuolaida! Išskyrus nuostabiai žemą kainą, niekas kita neatrodė įtartina. Pasirinkus dviratį, ekspertė buvo nukreipta į standartinį atsiskaitymo puslapį.

Pirmiausia įtarimą sukėlė nemokamas tarptautinis siuntimas. Iš Australijos į Europą? Paprastai nemokamas pristatymas siūlomas tik tuo atveju, jei tiek bendrovė, tiek klientas yra toje pačioje šalyje ar net tame pačiame mieste. Ir tai retai taikoma tokioms didžiulėms prekėms kaip dviračiai.

Nepaisant to, ekspertė nusprendė užbaigti tai, ką pradėjo. Pasirinkus mokėjimo metodą, jai buvo pateikta standartinė duomenų įvedimo forma. „Vis dėlto nieko neįprasto“, – pagalvojo ji, bet, prieš atlikdama galutinį užsakymą, sugalvojo patikrinti pardavėją.

Ekspertė patikrino parduotuvės domeną per WHOIS tarnybą ir nustatė, kad jis buvo užregistruotas vos prieš šešias dienas. Be to, domeno savininkas buvo ne iš Australijos, o iš Kinijos. To pakako įsitikinti, jog svetainei vadovauja sukčiai. Visa tai buvo klasikinio internetinio sukčiavimo pavyzdys: kibernetiniai nusikaltėliai sukuria netikrą internetinę parduotuvę, privilioja aukas žadėdamas dideles nuolaidas ir nemokamą pristatymą, o tada išnyksta su atliktu apmokėjimu.

Ekspertė išvengė jauko ir nusipirko dviratį kitoje svetainėje. O be to, ji nebūtų galėjusi sumokėti už šiame portale įsigytas prekes, nes kai kurie bankai jau pradėjo blokuoti sandorius atliktus per šią svetainę. Vis dėlto geriau nepasitikėti greita kitų asmenų reakcija.

Todėl pateikiame jums keletą patarimų, ką turėtumėte žinoti, prieš apsipirkdami internetu:

  • Prieš pirkdami būtinai perskaitykite keletą internetinės parduotuvės apžvalgų. Jei yra daug neigiamų atsiliepimų – nerizikuokite, o ypač, jei nuolaida yra didėlė ir taikoma tik toje svetainėje.
  • Visada patikrinkite ar tinklalapiai, raidės ir tekstiniai pranešimai yra autentiški.
  • Žinokite, kas yra „fišingas“ ir kaip jo išvengti.
  • Nespauskite įtartinų nuorodų – jos gali įdiegti kenkėjišką programinę įrangą.
  • Naudokite tokius saugumo sprendimu, kaip „Kaspersky Internet Security“, su išsamia „fišingo“ ir kenkėjiškų svetainių duomenų baze, kuri suteiks jums patikimą apsaugą nuo kibernetinių sukčių.
‡ 1999–2024 © Elektronika.lt LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina Valid XHTML 1.0!