Elektronika.lt

Elektronika.lt - elektronikos, informacinių ir
ryšių technologijų portalas

Adresas: http://www.elektronika.lt
El. paštas: info@elektronika.lt
 Atspausdinta iš: http://www.elektronika.lt/naujienos/ivykiai/63903/garsaus-menininko-is-elektronikos-atlieku-sukurtas-skulpturas-gyventojai-apziurejo-virtualioje-realybeje/spausdinti/

Garsaus menininko iš elektronikos atliekų sukurtas skulptūras gyventojai apžiūrėjo virtualioje realybėje

Publikuota: 2018-06-06 19:03
Tematika: Įvykiai, renginiai
Inf. šaltinis: Pranešimas spaudai

Visą savaitę pasaulyje vyksta įvairūs aplinkos apsaugos dienos minėjimo renginiai. Vakar pačiame Vilniuje buvo galima apsilankyti menininko Sauliaus Paukščio parodoje. Ši paroda buvo netradicinė – joje eksponatus buvo galima pamatyti tik užsidėjus virtualios realybės akinius. Elektronikos platintojų asociacijos (EPA) inicijuoto projekto eksponatai buvo kuriami iš elektronikos atliekų specialioje teritorijoje ir gyvavo lygiai vieną dieną.

„Tokios iniciatyvos kaip ši leidžia tiesiogiai kreiptis į gyventojus ir atkreipti jų dėmesį į tinkamo elektronikos atliekų rūšiavimo svarbą. Tai proga kiekvienam iš mūsų apsvarstyti, kaip galime prisidėti prie saugesnės ir sveikatai palankesnės aplinkos kūrimo. Kartais nedidelės pastangos gali sukurti esminius pokyčius“, – pasakoja EPA socialinių projektų vadovė Imanta Baltrūnaitė.

Garsaus menininko iš elektronikos atliekų sukurtas skulptūras gyventojai apžiūrėjo virtualioje realybėje

Eksponatus iš atliekų kūręs menininkas Saulius Paukštys atkreipia dėmesį, kad meno tikslas nemoralizuoti ar teisti, o sukelti diskusiją. „Ji turėtų kilti žmogaus viduje – tai yra didžiausias pasiekimas. Iš pirmo žvilgsnio – tai paroda be eksponatų. Kai kalbame apie aplinkosaugos iššūkius, jie atrodo tolimi ir menkai aktualūs. Šiukšles išmetame, jos kažkur išvežamos ir problemos nebematome. Problemų nematome, bet tai nereiškia, kad jų nėra. Kaip ir parodos eksponatų. Parodoje per virtualios realybės akinius galima pamatyti tikrąją situaciją – pačios elektronikos atliekos prabils faktais, skatindamos sau užduoti klausimą: „o kokias pasekmes sukelia mano elgesys?“, – pasakoja menininkas.

Apsilankiusieji parodoje susipažino su įdomiąja elektronikos statistika. Pasirodo, kad kone 20 proc. elektronikos prietaisų Lietuvos gyventojų namuose – nenaudojami ir kaupiami tol, kol tampa atliekomis. Taip pat buvo atskleista, kad netgi 6 iš 10 eksperimento metu atiduoti šaldytuvai nelegaliems elektronikos surinkėjams, pateko į juodąją rinką.

Kūrinių gamybai buvo panaudoti išmesti įvairių dydžių galvaniniai elementai, stambioji elektronika: šaldytuvai, skalbyklės ir kt. bei smulkiosios elektronikos prietaisai: telefonai, muzikos grotuvai, nešiojami televizoriai, siurbliai ir t. t. Projekto įgyvendinimui elektronines atliekas suteikė elektroninių atliekų perdirbimo įmonė „EMP Recycling“.

‡ 1999–2024 © Elektronika.lt LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina Valid XHTML 1.0!