Elektronika.lt

Elektronika.lt - elektronikos, informacinių ir
ryšių technologijų portalas

Adresas: http://www.elektronika.lt
El. paštas: info@elektronika.lt
 Atspausdinta iš: http://www.elektronika.lt/naujienos/ivykiai/63260/lietuvos-pilieciu-asmens-duomenys-facebook-ir-cambridge-analytica-byloje/spausdinti/

Lietuvos piliečių asmens duomenys „Facebook“ ir „Cambridge Analytica“ byloje

Publikuota: 2018-04-13 18:14
Tematika: Įvykiai, renginiai
Inf. šaltinis: Pranešimas spaudai

Valstybinės duomenų apsaugos inspekcijos, asmens duomenų apsaugos priežiūros institucijos Lietuvoje, žiniomis, su socialinio tinklo „Facebook“ ir „Cambridge Analytica“ asmens duomenų perdavimo atveju galimai susiję ir Lietuvos piliečių asmens duomenys.

Pastaruoju metu netyla kalbos dėl „Facebook“ socialinio tinklo tvarkomų asmens duomenų perdavimo tyrimų bendrovei „Cambridge Analytica“. Įtariama, kad bendrovė šiuos duomenis naudojo Jungtinių Amerikos Valstijų prezidento rinkimų kampanijos metu. Dėl aptariamo atvejo tyrimą yra pradėjusi Jungtinės Karalystės duomenų apsaugos priežiūros institucija (angl. Information Commissioner's Office (ICO)).

Pažymėtina, kad „Facebook“ socialinis tinklas įsipareigojo asmeniškai informuoti asmenis, kurių teisės galėjo būti pažeistos. Lietuvos piliečiai, siekdami apginti savo pažeistas teises, pagal galiojantį teisinį reguliavimą su skundu gali kreiptis į tyrimą atliekančią Jungtinės Karalystės duomenų apsaugos priežiūros instituciją.

Valstybinės duomenų apsaugos inspekcijos direktorius Raimondas Andrijauskas savaitės pradžioje dalyvavo tarptautinės 29 straipsnio darbo grupės, kurią sudaro visų Europos Sąjungos valstybių narių asmens duomenų apsaugos priežiūros institucijų atstovai, susitikime. Jis pabrėžia, kad visos valstybės narės sutinka, jog prasideda nauja asmens duomenų apsaugos era, o asmens duomenų apsauga nuo neteisėto panaudojimo socialinėse medijose yra prioritetinis duomenų apsaugos priežiūros institucijų uždavinys. „Lietuva palaiko tokį valstybių narių požiūrį akcentuojant geresnę asmens duomenų ir privatumo apsaugą socialiniuose tinkluose bei planus sukurti specialių asmens duomenų apsaugos socialinėse medijose pogrupį, kuris imsis konkrečių veiksmų“, – sako R. Andrijauskas.

Valstybinės duomenų apsaugos inspekcijos požiūriu, aptariamas incidentas su asmens duomenimis dar kartą išryškino ir patvirtino asmens duomenų svarbą ir galią, galimybę dvidešimt pirmajame amžiuje asmens duomenis prilyginti valiutai. Be abejo, tai ir priminimas kitoms įmonėms, dirbančioms su asmens duomenimis, ypač su dideliais jų kiekiais, kad turi būti gerbiamas asmenų privatumas, o netinkamas asmens duomenų tvarkymas, asmens duomenų apsaugos principų nepaisymas gali turėti labai reikšmingų pasekmių organizacijos reputacijai, įvaizdžiui bei lemti finansinius nuostolius.

‡ 1999–2024 © Elektronika.lt LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina Valid XHTML 1.0!