Elektronika.lt

Elektronika.lt - elektronikos, informacinių ir
ryšių technologijų portalas

Adresas: http://www.elektronika.lt
El. paštas: info@elektronika.lt
 Atspausdinta iš: http://www.elektronika.lt/naujienos/ivykiai/62819/energetikos-pokyciu-stiprinimui-kurs-energytech-grupe/spausdinti/

Energetikos pokyčių stiprinimui kurs „EnergyTech“ grupę

Publikuota: 2018-03-05 18:32
Tematika: Įvykiai, renginiai
Inf. šaltinis: Pranešimas spaudai

Energetika – strateginė Lietuvos ir daugelio kitų šalių ūkio sritis. Siekiant efektyviai panaudoti turimus resursus, mažinti energijos kainą vartotojams ir taip didinti šalies bei regiono konkurencingumą – būtina šiuolaikiška, naujus sprendimus diegianti energetikos sistema. Energetikos ir technologijų įmonės, siekdamos paspartinti šiuos pokyčius, kurs „EnergyTech powered by INFOBALT“ grupę.

„Lietuvai niekuomet netrūko strateginių ambicijų energetikoje – visame regione išsiskiriame sėkmingais energetikos projektais ir reformomis. Šiandien tokia strategine ambicija tampa ir energetikos inovacijos. Inovacijos ir technologijos – viena kertinių naujosios Lietuvos energetikos strategijos krypčių. Todėl džiaugiuosi šia iniciatyva susiburti verslui ir viešiesiems partneriais, prisidėti prie valstybės energetinių tikslų, kuriuos jau dabar galime įvardinti kaip strateginius – sklandaus perėjimo prie žaliosios energetikos, mažosios energetikos plėtrą ir skaitmenizaciją. Kuo dinamiškesni būsime šiose srityse, tuo didesnę vertę sukursime mūsų žmonėms ir mūsų ekonomikai“, – sako energetikos ministras Žygimantas Vaičiūnas.

„Idėja suburti „EnergyTech“ grupę kilo dėl energetikoje vykstančių pasikeitimų. Į energetikos sritį ateinant decentralizacijos, dekarbonizacijos ir demokratizacijos pokyčiams, būtina ruoštis bei vystyti tam reikalingas technologijas ir naujus verslo modelius. Įžvelgiame daug galimybių bendradarbiauti išnaudojant turimą energetikos ir kitų sektorių infrastruktūrą, įdirbį, talentus ir idėjas. Inovatyvūs sprendimai energetikoje kuria didelę pridėtinę vertę, o suburta tarpdiscipliniškumu pasižyminti grupė padės kurti geresnes aplinkos sąlygas iniciatyvoms energetikoje vystyti“,– teigia valstybės valdomos energetikos įmonių grupės „Lietuvos energija“ valdybos pirmininkas ir generalinis direktorius Darius Maikštėnas.

Pasak informacinių ir ryšių technologijų bendrovių asociacijos „Infobalt“ direktoriaus Pauliaus Vertelkos, tarp pagrindinių grupės uždavinių išskiriamas siekis nustatyti prioritetines inovacijų energetikoje vystymo sritis, stiprinti mokslinių tyrimų ir eksperimentinės plėtros projektams reikiamas kompetencijas, būti aktyviais tarptautinių projektų nariais bei populiarinti ir reprezentuoti Lietuvos energetikos technologijų sektorių Lietuvoje ir už jos ribų. „Kadangi regione nėra itin stiprių ar įsigalėjusių kompetencijų centrų, nustatę kryptis, sieksime įgyvendinti išsikeltus uždavinius ir toliau bursime energetikos technologijų sektoriaus talentus bendriems tikslams. Turėdami aukštos kvalifikacijos informacinių technologijų specialistus, siekiame šį potencialą pasitelkti tarpdisciplininėse komandose, kurios savo žinias gebės pritaikyti ir energetikoje“, – sako P. Vertelka.

Pasak „Contrarian Ventures“ vykdančiojo partnerio Roko Pečiulaičio, energetikos inovacijų srityje iššūkių yra nemažai. Vieni iš aštriausių – inžinerinių talentų trūkumas ir reguliavimo bei atitikties suvaržymai. Išlikti lankstiems stipriai reguliuojamoje aplinkoje – sudėtinga, tačiau tai sukuria ir tam tikras galimybes.

„Jei sugebėtume užtikrinti lankstumą ir greitį – galėtume tapti energetikos technologijų, inovacijų kryptimi ir taip spręsti talentų problemą. Taip pat, nepaisant energetikos svarbos šalyje, daugiausiai žiniasklaidos dėmesio šiuo metu sulaukia kitų technologijų sričių atstovai, todėl vienas iš būsimos grupės tikslų – užtikrinti energetikos, kaip inovacijų srities populiarumą“, – sako R. Pečiulaitis.

„EnergyTech powered by INFOBALT“ grupė taip pat planuoja būti vienu langeliu užsienio partneriams ir tarptautinėms organizacijoms. Dalyvaujant tarptautinėse organizacijose, kompetencijų tinkluose ir platformose, bus skatinamas glaudesnis bendradarbiavimas su Baltijos ir Skandinavijos šalių energetikos bei švariųjų technologijų organizacijomis. Susibursianti grupė jau artimiausiu metu ruošiasi pateikti rekomendacijas apie efektyviausias privataus ir viešojo sektoriaus priemones, skirtas investuoti į energetikos technologijas. Ketinimų protokolą pasirašė ir grupei planuoja priklausyti: valstybės valdomai energetikos įmonių grupei „Lietuvos energija“ priklausanti bendrovė „Energijos sprendimų centras“, „Contrarian Ventures“, „Accelerator One“, „Aedilis“, „TGS Baltic“, „Ride Share“ ir „Infobalt“.

‡ 1999–2024 © Elektronika.lt LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina Valid XHTML 1.0!