Elektronika.lt

Elektronika.lt - elektronikos, informacinių ir
ryšių technologijų portalas

Adresas: http://www.elektronika.lt
El. paštas: info@elektronika.lt
 Atspausdinta iš: http://www.elektronika.lt/naujienos/ivykiai/62565/modernizuoti-kinijos-policininkai-veidus-atpazins-kompiuteriu/spausdinti/

Modernizuoti Kinijos policininkai veidus atpažins kompiuteriu

Publikuota: 2018-02-09 17:15
Tematika: Įvykiai, renginiai
Aut. teisės: ©15min, UAB
Inf. šaltinis: 15min.lt

Kai kurie Kinijos policininkai buvo aprūpinti išmaniaisiais akiniais, turinčiais veidų atpažinimo funkciją – policininkai tokiais akiniais apžiūrinės traukinių bei lėktuvų keleivius, kurie bando slėptis nuo teisėsaugininkų ar naudojasi padirbtais dokumentais, rašo engadget.com.

Kol kas pareigūnai, naudodamiesi naująja įranga, sučiupo septynis žmones, siejamus su svarbiomis kriminalinėmis bylomis ir 26 žmones, kurie kelionių metu naudojosi padirbtais dokumentais, informuoja Kinijos leidinys „People's Daily“.

„The Wall Street Journal“ skelbia, kad akinius pareigūnams sukūrė Pekine įsteigta įmonė „LLVision Technology Co.“. Įmonė gamina ir dėvimąsias vaizdo kameras, kuriomis prekiauja be apribojimų. Kamerų su veido atpažinimo technologijomis prekyba yra ribojama – bent jau kol kas paprastiems klientams jos neparduodamos.

„LLVision“ tvirtina, kad bandymų metu sistema gebėjo per 100 ms atrinkti asmenis iš 10 000 veido nuotraukų dydžio duomenų bazės. Tačiau įmonės vadovas Wu Fei žurnalistams nurodė, kad realaus pasaulio sąlygomis greitis veikiausiai bus mažesnis, „dėl aplinkos triukšmo“.

Akiniuose montuojama kamera išsiskiria ne tik tuo, kad yra itin portabilus veidų atpažinimo įrenginys – paieškai naudojama duomenų bazė yra saugoma ne debesyje, o pareigūno turimame duomenų kaupiklyje. Akivaizdu, kad tokių kamerų naudojimas kelia ir susirūpinimą dėl privatumo: ne visi piliečiai įsitikinę, kad policininkai turėtų tokias technologijas naudoti.

„Galimybė individualius policijos pareigūnus aprūpinti veido atpažinimo technologijomis akiniuose ilgainiui stebėjimą Kinijoje gali paversti dar labiau visuotiniu“, – sakė organizacijos „Amnesty International“ atstovas Williamas Nee.

Praėjusį mėnesį viešumoje pasirodė pranešimų, kad Kinijoje veido atpažinimo technologijos buvo naudojamos siekiant apriboti Islamo dominuojamo Sindziano regiono gyventojų mobilumą – tai sukėlė žmogaus teiseių stebėjimo grupių pasipiktinimą. Kinija taip pat kuria veidų atpažinimo duomenų bazę, į kurią būtų įtraukti visi 1,3 mlrd. šios valstybės gyventojų.

Gyventojų kelionės šiuo sezonu Kinijoje yra labai suaktyvėjusios – vasarį šioje šalyje švenčiami Naujieji metai, prognozuojama, kad pavasario švenčių proga traukiniu keliaus 389 mln. žmonių, lėktuvais skris 65 milijonai.

‡ 1999–2024 © Elektronika.lt LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina Valid XHTML 1.0!