Elektronika.lt

Elektronika.lt - elektronikos, informacinių ir
ryšių technologijų portalas

Adresas: http://www.elektronika.lt
El. paštas: info@elektronika.lt
 Atspausdinta iš: http://www.elektronika.lt/naujienos/ivykiai/62170/diena-kai-apple-pakeite-ismaniuju-telefonu-pasauli/spausdinti/

Diena, kai „Apple“ pakeitė išmaniųjų telefonų pasaulį

Publikuota: 2018-01-09 16:20
Tematika: Įvykiai, renginiai
Inf. šaltinis: Pranešimas spaudai

„Šiandien „Apple“ iš naujo išranda telefoną“, – tokiais žodžiais 2007-ųjų sausio 9 dieną „Apple“ įkūrėjas Steve‘as Jobsas pristatė naują savo komandos kūrinį – išmanųjį telefoną „iPhone“. Lygiai prieš 11 metų pristatytas įrenginys pradėjo išmaniųjų telefonų revoliuciją, kuri neaplenkė ir Lietuvos.

Skaičiuojama, kad bendras visame pasaulyje parduotų „iPhone“ išmaniųjų telefonų skaičius jau yra perkopęs 1,2 milijardą. Pagal viešai teikiamus pardavimų rodiklius matyti, kad daugiausia obuolio ženklu pažymėtų išmaniųjų telefonų pasaulyje buvo parduota 2015 metais.

Oficialiai Lietuvą „iPhone“ telefonas pasiekė 2008-aisiais – tuometinė telekomunikacijų bendrovė „Omnitel“ (dabar „Telia“) tapo pirmąja oficialia „Apple iPhone“ produkcijos atstove šalyje. Rinkos tyrimų bendrovės GFK duomenimis, šiuo metu Lietuvoje „iPhone“ sudaro daugiau negu dešimtadalį išmaniųjų telefonų rinkos.

„Kiekvienais metais mūsų klientai nuperka dešimtis tūkstančių „iPhone“ telefonų, o 2017-aisiais skaičiavome naujus jų prekybos rekordus. Išankstiniai „iPhone 8“ ir „iPhone 8 Plus“ pardavimai viršijo iki tol buvusių visų „Apple“ flagmanų pardavimus”, – sako naujasis „Telia“ privačių klientų vadovas Haval van Drumpt.

Pasak jo, 2017-ieji buvo išskirtiniai dar ir tuo, kad „Apple“ išleido jubiliejinį, dešimtosios kartos telefoną „iPhone X“, kurio paklausa viršijo pasiūlą tiek visame pasaulyje, tiek Lietuvoje. „Visa „Telia“ gauta pirmosios pardavimų dienos „iPhone X“ siunta Vilniuje buvo iššluota vos per pusantros valandos. Tai patvirtina, kad lietuviai vertina „Apple“ siūlomų įrenginių kokybę, o ši kompanija lieka savo pradėtos revoliucijos priešakyje“, – kalba Haval van Drumpt.

Dar 2007-aisiais rinkai pristatytas pirmasis „iPhone“ turėjo tokių naujų savybių, kurios iš esmės pakeitė požiūrį į tai, kas yra išmanusis telefonas.

Iki tol dauguma populiariausių išmaniaisiais vadintų telefonų turėjo nedidelius ekranus, ribotą skaičių programėlių ir vis dar mygtukines klaviatūras. „Apple“ viską apvertė aukštyn kojomis pristačiusi telefoną su tuo metu tikrai dideliu 3,5 colio įstrižainės lietimui jautriu ekranu, vieninteliu „Namų“ mygtuku korpuso priekinėje dalyje ir būtent šiam įrenginiui pritaikyta inovatyvia „iOS“ operacine sistema.

Pristatomą telefoną S. Jobsas apibūdino kaip trijų įrenginių galimybes apjungiantį prietaisą: plačiaekranį „iPod“ su lietimui jautriu ekranu, mobilųjį telefoną ir interneto komunikacijos įrenginį. Tačiau iš tiesų „iPhone“ buvo kur kas daugiau, o tikrąjį išmaniojo potencialą atskleidė mobiliųjų programėlių kūrėjai, užtvindę „App Store“ parduotuvę milijonais žaidimų – laisvalaikiui, darbui, sportui ir įvairiems hobiams skirtais įrankiais. Tai padėjo augti ne tik pačiai „Apple“, bet ir užaugino ne vieną įspūdingos sėkmės sulaukusį verslo startuolį.

Bendrovė kasmet išleidžia naujus „iPhone“ modelius, kurių paklausa pasaulyje auga geometrine progresija. Praėjusių metų didžiausios „iPhone“ naujovės buvo įspūdingas berėmis 5,8 colio įstrižainės „Super Retina“ ekranas, saugus ir novatoriškas būdas atrakinti telefoną bei prisijungti prie paskyrų – „Face ID“ technologija, iš vartotojo besimokanti sistema, virtualiai realybei ir įtraukiantiems 3D žaidimams skirtas „A11 Bionic“ procesorius bei gerbėjų ilgai lauktas belaidis baterijos įkrovimas.

‡ 1999–2024 © Elektronika.lt LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina Valid XHTML 1.0!