Elektronika.lt

Elektronika.lt - elektronikos, informacinių ir
ryšių technologijų portalas

Adresas: http://www.elektronika.lt
El. paštas: info@elektronika.lt
 Atspausdinta iš: http://www.elektronika.lt/naujienos/ivykiai/61886/uz-pasauli-be-branduoliniu-ginklu-kovojanciai-organizacijai-iteikta-nobelio-taikos-premija/spausdinti/

Už pasaulį be branduolinių ginklų kovojančiai organizacijai įteikta Nobelio taikos premija

Publikuota: 2017-12-11 17:10
Tematika: Įvykiai, renginiai
Aut. teisės: ©Alfa.lt
Inf. šaltinis: Alfa.lt

Sekmadienį įteiktas prestižinis Nobelio taikos premijos apdovanojimas už pasaulį be branduolinių ginklų kovojančiai organizacijai ICAN.

Nobelio komitetas pažymėjo, kad branduoliniai ginklai yra žmonijos rykštė, nesirenkanti aukų.

„Branduoliniai ginklai nesirenka tarp civilių ir karių. Civiliai neturi jokių būdų apsisaugoti nuo branduolinių ginklų“, – sakė Norvegijos Nobelio komiteto pirmininkė Berit Reiss-Andersen.

Ji ceremonijoje teigė, kad negalima garantuoti, jog branduoliniai ginklai nebus panaudoti, nes dėl žmogiškosios klaidos arba programišių atakų raketos gali būti paleistos. Todėl, pasak jos, vienintelis atsakingas būdas užtikrinti saugumą yra visiškai atsisakyti branduolinių ginklų.

Apdovanojimas įteiktas Setsuko Thurlow, kuri buvo 13 metų, kai ant Hirošimos numesta atominė bomba. Jis taip pat įteiktas ICAN vykdančiajai direktorei Beatricei Fihn.

Praėjus daugiau kaip 70 metų po to, kai ant Japonijos Hirošimos ir Nagasakio miestų buvo numestos atominės bombos, ir nesiliaujant įtampai dėl Šiaurės Korėjos raketų ir branduolinės programos, Norvegijos Nobelio komitetas siekė atkreipti dėmesį į nenuilstamas ICAN pastangas išlaisvinti pasaulį nuo branduolinių ginklų.

Liepos mėnesį 122 tautos priėmė Jungtinių Tautų (JT) sutartį, skirtą uždrausti ir galiausiai panaikinti visus branduolinius ginklus. Tačiau sutarties nepasirašė nei viena iš devynių žinomų branduolinių pasaulio valstybių, tarp kurių ir Didžioji Britanija bei Jungtinės Valstijos. ICAN atliko pagrindinį vaidmenį priimant istorinę branduolinių ginklų uždraudimo sutartį.

‡ 1999–2024 © Elektronika.lt LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina Valid XHTML 1.0!