Elektronika.lt

Elektronika.lt - elektronikos, informacinių ir
ryšių technologijų portalas

Adresas: http://www.elektronika.lt
El. paštas: info@elektronika.lt
 Atspausdinta iš: http://www.elektronika.lt/naujienos/ivykiai/61655/beprecedentis-teismo-sprendimas-lietuvoje-uzdrausta-linkomanija/spausdinti/

Beprecedentis teismo sprendimas: Lietuvoje uždrausta „Linkomanija“

Publikuota: 2017-11-21 11:10
Tematika: Įvykiai, renginiai
Autorius: Dominykas Griežė
Aut. teisės: ©Alfa.lt
Inf. šaltinis: Alfa.lt

Nemokamus filmus, muziką ir kitas interneto teikiamas pramogas pamėgę lietuviai gali sulaukti dienos, kai teks pasiieškoti naujų interneto lobynų – Vilniaus apygardos teismas pirmadienį tenkino autorių teises ginančios LATGA ieškinį, kuriuo siekta visiškai uždrausti prieigą prie populiariausios lietuviškos filmų, muzikos ir žaidimų dalijimosi svetainės Linkomanija.net.

Tiesa, į paniką interneto piratai pulti dar neturėtų – teismo pirmadienį paskelbtas sprendimas įsiteisėti turėtų tik po 30 dienų, ir tai tik tuomet, jei per tą laiką nebus apskųstas.

Pirmadienį priimtu teismo sprendimu pasirūpinti, kad žinoma failų dalijimosi svetainė taptų neprieinama interneto vartotojams, buvo pavesta interneto tiekėjams – jiems, sprendimui įsiteisėjus, teks patiems prieinamomis priemonėmis blokuoti prieigą prie šios svetainės.

Beprecedentis teismo sprendimas: Lietuvoje uždrausta „Linkomanija“

Dar bylos pradžioje buvo paaiškėję, kad autorių teises ginanti LATGA pateikė ieškinį interneto tiekėjams „Teo“, „Omnitel“, „Bitė Lietuva“, „Init“, „Cgates“, „Splius“, „BALTICUM TV“, taip pat bendrovėms „Lietuvos radijo ir televizijos centras“, „Penkių kontinentų komunikacijų biuras“. Ieškinio esmė paprasta: LATGA nori, kad šios internetą tiekiančios bendrovės paprasčiausiai neleistų savo vartotojams jungtis prie „Linkomanijos“ svetainės, taip atimant galimybę svetainės vartotojams dalytis failais.

Jau anksčiau viešai teigta, kad LATGA nusitaikė į didžiausius Lietuvos interneto tiekėjus, o „Linkomanijos“ svetainė buvo pasirinkta neatsitiktinai: taip siekiama suduoti smūgį didžiausiai ir seniausiai Lietuvoje failų dalijimosi svetainėje.

„Ko gero, klausimų, kodėl savo taikiniu pasirinkome „Linkomaniją“, niekam nekyla. Tai viena seniausių ir bene daugiausia žalos pridariusi piratinė svetainė, kurioje jau daug metų nelegaliai talpinami tiek Lietuvos, tiek užsienio autorių kūriniai – daugiausia dainos, filmai, elektroninės knygos. Deja, bet internetiniai piratai yra labai sumanūs ir žino įvairiausių būdų, kaip išsisukti nuo teisėsaugos. Užtrukome labai daug laiko ieškodami „Linkomanijos“ savininkų, išmėginome įvairias priemones, kol nusprendėme taikyti šį Vakarų Europos šalyse puikiai veikiantį metodą, į pagalbą pasitelkiant interneto paslaugų teikėjus. Mūsų tikslas – sukurti precedentą ir parodyti, kad Lietuvoje, kaip ir kitose išsivysčiusiose šalyse, autorių teisės negali būti pažeidinėjamos“, – dar praeitą vasarą išplatintame pareiškime buvo cituojamas LATGA Muzikos kūrinių skyriaus vadovas Marius Kuzminas.

‡ 1999–2024 © Elektronika.lt LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina Valid XHTML 1.0!