Elektronika.lt

Elektronika.lt - elektronikos, informacinių ir
ryšių technologijų portalas

Adresas: http://www.elektronika.lt
El. paštas: info@elektronika.lt
 Atspausdinta iš: http://www.elektronika.lt/naujienos/ivykiai/60960/europos-komisija-siulo-laisvo-ne-asmens-duomenu-judejimo-es-pagrindus/spausdinti/

Europos Komisija siūlo laisvo ne asmens duomenų judėjimo ES pagrindus

Publikuota: 2017-09-19 14:28
Tematika: Įvykiai, renginiai
Inf. šaltinis: Pranešimas spaudai

Pasiūlyme dėl reglamento dėl laisvo ne asmens duomenų judėjimo Europos Sąjungoje Europos Komisija siūlo naują principą – panaikinti duomenų vietos reikalavimus ir užtikrinti prieigos prie duomenų teisę kompetentingoms institucijoms reguliavimo tikslais.

Naująsias priemones taikant drauge su Europos asmens duomenų apsaugos taisyklėmis, nustatytomis Bendruoju duomenų apsaugos reglamentu, kuriama bendroji Europos duomenų erdvė – esminis Europos bendrosios skaitmeninės rinkos sandaros elementas.

Reglamentu bus šalinamos kliūtys įmonių, viešojo administravimo institucijų ir piliečių duomenims laisvai judėti Europos Sąjungoje. Pagrindiniai pasiūlymo aspektai:

  • Reglamento reikia, kad tinkamai veiktų vidaus rinka, nes bus panaikinamos nepagrįstos arba neproporcingos nacionalinės taisyklės, trukdančios įmonėms rinktis duomenų saugojimo ar tvarkymo vietą arba ribojančios tokią galimybę. Apie naujus arba galiojančius duomenų vietos reikalavimus valstybės narės turės pranešti Komisijai.
  • Reglamentu užtikrinama, kad kompetentingos institucijos turėtų prieigą prie kitoje valstybėje narėje saugomų arba tvarkomų duomenų, kad savo užduotis tos institucijos pagal teisės aktais nustatytus įgaliojimus galėtų atlikti taip, kaip jas atlieka, kai duomenys saugomi jų valstybės teritorijoje.
  • Reglamento nuostatomis skatinama parengti savitvarkos taisyklių sąvadus, kad būtų pašalintos kliūtys rinktis kitus debesijos duomenų saugyklos paslaugų teikėjus arba perkelti duomenis atgal į naudotojų informacines sistemas.
  • Pagal reglamentą numatoma kiekvienoje valstybėje narėje įsteigti vieną bendrą informacinį punktą ryšiams su kitų valstybių narių informaciniais punktais ir Komisija, kad naujosios laisvo ne asmens duomenų judėjimo taisyklės būtų taikomos veiksmingai.

Duomenimis grindžiamos inovacijos – pagrindinis ekonomikos augimo ir darbo vietų kūrimo veiksnys, galintis gerokai padidinti Europos konkurencingumą pasaulinėje rinkoje. Siekiant didžiausios duomenų ekonomikos naudos, būtina, kad duomenys judėtų iš vienos valstybės į kitą ir kad jų naudoti netrukdytų valstybių sienos.

‡ 1999–2024 © Elektronika.lt LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina Valid XHTML 1.0!