Elektronika.lt

Elektronika.lt - elektronikos, informacinių ir
ryšių technologijų portalas

Adresas: http://www.elektronika.lt
El. paštas: info@elektronika.lt
 Atspausdinta iš: http://www.elektronika.lt/naujienos/ivykiai/60719/vilniuje-prakalbo-perejos/spausdinti/

Vilniuje prakalbo perėjos

Publikuota: 2017-09-01 08:24
Tematika: Įvykiai, renginiai
Inf. šaltinis: Vilniaus miesto savivaldybė

Akcijos „Apsaugok mane“ iniciatoriai kiekvienais metais imasi vis naujų idėjų ir sprendimų, kurie galėtų prisidėti prie didesnio vaikų saugumo gatvėse. Šiemet „Lietuvos draudimas“ kartu su savivaldybe miestui padovanojo 4 kalbančias perėjas. Bendrovės užsakymu pačią kalbančių perėjų technologiją nuo nulio sukūrė ir įgyvendino lietuviai – inžinerinių konsultacijų įmonė „Eksertus“. Draudimo bendrovės kvietimu prie projekto sutiko prisidėti muzikantas Marijonas Mikutavičius ir LNK televizijos laidų vedėja Rūta Mikelkevičiūtė – būtent jų balsus kalbančiose perėjose girdės pėstieji.

Vilniuje prakalbo perėjos
nuotr. Sauliaus Žiūros

„Kasmet siekiame apie saugumą keliuose kalbėti vis kitaip, todėl šiemet pasitelkėme šiuolaikines technologijas ir prakalbinome perėjas. Tikime, kad toks sprendimas ir kitų mūsų bendrų saugumo keliuose iniciatyvų visuma dar labiau mažins nelaimių, kai nukenčia pėstieji vaikai, skaičių ir Vilniuje, ir visoje Lietuvoje“, – sako K. Šerpytis.

Pasak technologiją sukūrusio inžinieriaus Mariaus Riboko, pasaulyje yra sukurta nemažai saugumą kelyje užtikrinančių technologijų, tačiau tokio tipo kalbančių perėjų sprendimo dar neteko sutikti. „Yra panašių įrenginių, įspėjančių pėsčiuosius garsiniu signalu, bet tokie sprendimai yra primityvūs ir niekuo neišsiskiriantys. Todėl kai „Lietuvos draudimas“ paprašė sukurti Vilniaus miestui kalbančias perėjas, tai priėmėme kaip išskirtinį iššūkį. Džiaugiamės galėdami prisidėti ne tik prie didesnio moksleivių saugumo kelyje į mokyklas, bet ir prie Vilniaus, kaip išmanaus miesto, vystymosi“, – sako Marius Ribokas, MB „Eksertus“ vadovas.

Iš viso sostinėje įrengtos keturios kalbančios perėjos – trys prie mokyklų (Jono Basanavičiaus progimnazijos S. Konarskio g., Žvėryno gimnazijos Sėlių g., Antakalnio progimnazijos Antakalnio g.) ir viena centre, šalia Pilies ir Barboros Radvilaitės gatvių sankryžos.

‡ 1999–2024 © Elektronika.lt LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina Valid XHTML 1.0!