Elektronika.lt

Elektronika.lt - elektronikos, informacinių ir
ryšių technologijų portalas

Adresas: http://www.elektronika.lt
El. paštas: info@elektronika.lt
 Atspausdinta iš: http://www.elektronika.lt/naujienos/ivykiai/60189/is-facebook-ir-google-100-mln-doleriu-isviliojusi-vilnieti-lietuva-isduoda-jav-teisesaugai/spausdinti/

Iš „Facebook“ ir „Google“ 100 mln. dolerių išviliojusį vilnietį Lietuva išduoda JAV teisėsaugai

Publikuota: 2017-07-18 18:14
Tematika: Įvykiai, renginiai
Autorius: Dominykas Griežė
Aut. teisės: ©Alfa.lt
Inf. šaltinis: Alfa.lt

Iš interneto gigantų „Facebook“ ir „Google“ apie 100 mln. dolerių pasisavinęs lietuvis Evaldas Rimašauskas artimiausiu metu bus iš Lietuvos išvežtas į JAV ir teisiamas dėl finansinių nusikaltimų, už kuriuos gresia net kelių dešimtmečių laisvės atėmimo bausmė; tokį sprendimą pirmadienį paskelbė Vilniaus apygardos teismas.

Teisėja Aiva Survilienė konstatavo, kad iš bylos medžiagos matyti, jog kaltinimai lietuviui nėra iš piršto laužti, o ekstradicijos prašymas buvo pateiktas laikantis nustatytų taisyklių, jo nusikaltimai nėra politinio pobūdžio, todėl nėra kliūčių išduoti E. Rimašauską baudžiamajam persekiojimui JAV.

Nutartis dėl ekstradicijos įsigalios mažiausiai po 7 dienų, jei per šį laiką nebus apskųsta.

Prašymą dėl ekstradicijos Vilniaus apygardos teismas išnagrinėjo neviešai – to prašė prokurorė, anot kurios, E. Rimašausko kaltė dar neįrodyta.

E. Rimašauskas dar kovo mėnesį buvo suimtas JAV prašymu, įtarus, kad 2013–2015 m. lietuvis užsiėmė sukčiavimu, pinigų plovimu ir tapatybės vagyste. Tiesa, didžiąją dalį pinigų, anot užsienio žiniasklaidos, tarptautinėms kompanijoms pavyko susigrąžinti.

Sukčiaudamas lietuvis apsimesdavo gamintoju iš Azijos, o patiklūs klientai pinigus jam pervesdavo į sąskaitas Latvijoje, Kipre, Honkonge ir kitose valstybėse. Kaip paaiškėjo, viskas prasidėjo nuo to, kad Latvijoje E. Rimašauskas registravo įmonę tokiu pačiu pavadinimu kaip Azijoje veikianti kompiuterinės įrangos gamintoja – apgautų įmonių darbuotojai manydavo, kad būtent su šia bendrove ir bendrauja.

Stebėtina tai, kad didžiąsias pasaulio kompanijas E. Rimašauskui pavyko apgauti naudojant gan paprastas, primityvias ir seniai žinomas schemas – apgautieji tiesiog nepasivargindavo pasitikrinti tokių paprastų smulkmenų kaip elektroninio pašto paskyrų, banko sąskaitų ar firminių blankų autentiškumas.

Už finansinius nusikaltimus E. Rimašauskui JAV gresia laisvės atėmimo bausmė net iki 20 metų, o tėvynėje lietuvis už tokius pačius nusikaltimus vargiai gautų bent pusę šio termino.

‡ 1999–2024 © Elektronika.lt LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina Valid XHTML 1.0!