Elektronika.lt

Elektronika.lt - elektronikos, informacinių ir
ryšių technologijų portalas

Adresas: http://www.elektronika.lt
El. paštas: info@elektronika.lt
 Atspausdinta iš: http://www.elektronika.lt/naujienos/ivykiai/60011/nelaime-kinijoje-nukrito-sunkioji-raketa-neseja/spausdinti/

Nelaimė Kinijoje: nukrito sunkioji raketa-nešėja

Publikuota: 2017-07-03 19:05
Tematika: Įvykiai, renginiai
Aut. teisės: ©15min, UAB
Inf. šaltinis: 15min.lt

Iki šiol Kinijos kosminė programa buvo vykdoma beveik visiškai sklandžiai (nors keletas išimčių, žinoma, buvo), tačiau šįkart ji atsimušė į labai rimtą kliūtį: Kinijos valstybiniai žiniasklaidos šaltiniai skelbia, kad nauja sunkioji raketa-nešėja „Long March 5 Y2“ sugedo netrukus po starto, rašo engadget.com.

Naujienų agentūra „Xinhua“ lakoniškai apsiribojo pranešimu, kad įvyko „anomalija“ ir bus atliekamas nelaimės tyrimas. Žinoma, teks nurašyti ir palydovą, kuris buvo keliamas šia raketa.

Raketos gedimas reiškia, kad Kinijos kosminiai planai artimiausiam laikotarpiui gali būti gerokai apriboti. Kinija buvo susiplanavusi dar iki metų galo iškelti zondą, kuris turėjo skristi iki Mėnulio. Tuo tarpu dabar daug laiko pareikalaus išsamus raketų patikrinimas ir visų aptiktų trūkumų šalinimas, tad su Mėnuliu susiję planai gali šiek tiek užklimpti. Be to, raketos katastrofa turėjo stipriai smogti Kinijos, kosminių tyrimų srityje jau norėjusios lygiuotis su JAV ir Rusija, išdidumui.

Šis startas buvo vertinamas kaip paskutinė „treniruotė“ prieš Kinijos zondo skrydį į Mėnulį su tikslu pargabenti Žemės palydovo grunto mėginį, rašo „Al Jazeera“. Tiesioginėje raketos starto transliacijoje jokių raketos gedimo ženklų nesimatė – atrodė, kad raketa į dangų pakilo sėkmingai, tą patį bylojo ir užkadrinis balsas, pranešinėjantis apie skrydžio eigą.

Pagal starto vaizdo transliacija neįmanoma netgi būtų pasakyti, kad nutiko kokia nors nelaimė. Neįmanoma ir pasakyti ar ryšių palydovą iškelti turėjusi raketa pasiekė Žemės orbitą. Šiuo metu „Long March-5 Y2“ yra antra pagal keliamąją galią raketa pasaulyje – sunkesnius krovinius gali iškelti tik amerikiečių „Delta IV Heavy“.

25 tonas iškelti galinti raketa į orbitą gabeno 7,5 tonų svorio eksperimentinį ryšių palydovą „Shijian-18“. Šiuo palydovu buvo ketinama padidinti interneto spartą ir išplėsti transliuojamų televizijos kanalų spektrą.

‡ 1999–2024 © Elektronika.lt LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina Valid XHTML 1.0!