Elektronika.lt

Elektronika.lt - elektronikos, informacinių ir
ryšių technologijų portalas

Adresas: http://www.elektronika.lt
El. paštas: info@elektronika.lt
 Atspausdinta iš: http://www.elektronika.lt/naujienos/ivykiai/59722/skaidrumu-ir-atskaitomybe-gristas-asmens-duomenu-tvarkymas-jau-greiciau-kaip-po-metu/spausdinti/

Skaidrumu ir atskaitomybe grįstas asmens duomenų tvarkymas jau greičiau kaip po metų

Publikuota: 2017-06-08 16:42
Tematika: Įvykiai, renginiai
Inf. šaltinis: Pranešimas spaudai

Mažiau kaip po metų – 2018 m. gegužės 25 d. – Lietuvoje, kaip ir kitose Europos Sąjungos valstybėse narėse, bus pradėtas taikyti Bendrasis duomenų apsaugos reglamentas (BDAR). Visos Europos Sąjungos valstybės narės reformai ruošiasi jau dabar. BDAR yra tiesioginio taikymo teisės aktas, todėl nuo kitų metų asmens duomenų tvarkymas turės atitikti naująsias asmens duomenų apsaugos taisyklių nuostatas, kurias turi pasirengti taikyti ir verslas, ir valstybės institucijos.

Jau dabar valstybės institucijoms būtų tikslinga atlikti šiuos veiksmus:

  • Paskirti už duomenų apsaugą atsakingą asmenį ar padalinį, kuris padėtų institucijai pasirengti taikyti BDAR;
  • Įsivertinti atliekamą asmens duomenų tvarkymo veiklą, t. y. peržiūrėti, kokie asmens duomenys ir kokiais tikslais tvarkomi, kokios tvarkomų duomenų kategorijos, kokie teisiniai pagrindai, kuriais grindžiamas asmens duomenų tvarkymas;
  • Nustatyti prioritetinius veiksmus, skirtus užtikrinti asmens duomenų tvarkymo atitiktį BDAR, įvertinant didžiausią riziką žmogaus teisėms bei laisvėms;
  • Įsivertinti, ar pagal BDAR institucijai nekyla pareiga atlikti poveikio duomenų apsaugai vertinimą;
  • Pradėti rengti dokumentus, įrodančius atliekamo asmens duomenų tvarkymo atitiktį BDAR, pavyzdžiui, duomenų tvarkymo veiklos įrašus.

Valstybinės duomenų apsaugos inspekcijos direktoriaus pavaduotojos, atliekančios direktoriaus funkcijas, Dijanos Šinkūnienės teigimu, „Bene pagrindinis šios reformos tikslas – suteikti žmonėms daugiau galimybių kontroliuoti savo asmens duomenis, tačiau ne mažiau svarbu tai, kad ši reforma padės sumažinti administracinę naštą tiek verslui, tiek ir valstybės institucijoms“.

Šiuo metu Lietuvoje taikomas asmens duomenų apsaugos teisinis reguliavimas grindžiamas tam tikrais išankstiniais formalumais – pranešimais VDAI, leidimais, O BDAR numatytas reguliavimas remiasi duomenų valdytojų ir duomenų tvarkytojų, t. y. organizacijų, savo veikloje naudojančių asmens duomenis, skaidrumu ir atskaitomybe. BDAR atsisakyta pareigos pranešti VDAI apie asmens duomenų tvarkymą bei įtvirtintas atskaitomybės principas. Tai reiškia, kad duomenų valdytojai privalės imtis priemonių, kad tinkamai įgyvendintų BDAR reikalavimus, ir privalės sugebėti tai įrodyti. Taigi, duomenų valdytojams suteikiama daugiau laisvės veikti be išankstinės priežiūros institucijos kontrolės, tačiau kartu tai reiškia ir didesnę atsakomybę.

VDAI valstybės ir savivaldybių institucijoms bei įstaigoms parengė informaciją, supažindinančią su pagrindiniais reformos pokyčiais ir atkreipia dėmesį į tam tikrus su asmens duomenų tvarkymu, žmogaus teisių įgyvendinimu susijusius aspektus. Daugiau informacijos apie tai galima rasti VDAI svetainėje.

‡ 1999–2024 © Elektronika.lt LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina Valid XHTML 1.0!