Elektronika.lt

Elektronika.lt - elektronikos, informacinių ir
ryšių technologijų portalas

Adresas: http://www.elektronika.lt
El. paštas: info@elektronika.lt
 Atspausdinta iš: http://www.elektronika.lt/naujienos/ivykiai/59542/nasa-antradieni-siuncia-astronautus-i-atvira-kosmosa-sugedo-tks-kompiuteris/spausdinti/

NASA antradienį siunčia astronautus į atvirą kosmosą – sugedo TKS kompiuteris

Publikuota: 2017-05-23 12:34
Tematika: Įvykiai, renginiai
Aut. teisės: ©15min, UAB
Inf. šaltinis: 15min.lt

Antradienį, apie 15 val. Lietuvos laiku du NASA astronautai iš Tarptautinės kosminės stoties išeis į atvirą kosmosą. Tai – neeilinis, neplanuotas pasivaikščiojimas. Astronautams teks pakeisti sugedusį kompiuterį.

Sugedęs kompiuteris – vienas iš dviejų, kontroliuojančių daugumą JAV priklausančių TKS sistemų. Šis svarbus įrenginys sugedo šeštadienį, palikdamas 100 milijardų dolerių kainuojančią kosminę laboratoriją be „smegenų“.

Astronautai gali naudotis tik atsargine kompiuterio kopija, kuri leidžia vykdyti rutinines komandas – saulės šviesą versti elektros energija, valdyti šildymo ir vėdinimo sistemas. Šiuo metu TKS gyvena penki įgulos nariai iš JAV, Rusijos, Prancūzijos, jiems pavojus negresia, teigiama NASA pranešime.

NASA antradienį siunčia astronautus į atvirą kosmosą – sugedo TKS kompiuteris
NASA nuotr. / JAV astronautė veteranė 57-erių Peggy Whitson

TKS įgulos vadė Peggy Whitson ir skrydžio inžinierius Jackas Fischeris (abu iš NASA) atvirame kosmose turėtų praleisti dvi su puse valandos. Sekmadienį P.Whitson sumontavo ir išbandė atsarginį įrenginį, kuriuo pakeis sugedusį, esantį TKS išorėje.

Sugedęs įrenginys buvo pajungtas kovo 30 d. astronautų kosminio pasivaikščiojimo metu. Pastarąjį kartą neplanuotai astronautas į atvirą kosmosą teko išeiti 2015 m. gruodį, kai teko remontuoti robotinės rankos stabdžius.

TKS, kurioje tyrimus atlieka ar bent prie jų prisideda 15 skirtingų tautų astronautai/kosmonautai, skrenda nutolusi nuo Žemės apie 400 km, aplink mūsų planetą ji apskrieja per 90 min.

‡ 1999–2024 © Elektronika.lt LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina Valid XHTML 1.0!