Elektronika.lt

Elektronika.lt - elektronikos, informacinių ir
ryšių technologijų portalas

Adresas: http://www.elektronika.lt
El. paštas: info@elektronika.lt
 Atspausdinta iš: http://www.elektronika.lt/naujienos/ivykiai/58242/saugaus-elgesio-internete-mokys-iniciatyva-augu-internete/spausdinti/

Saugaus elgesio internete mokys iniciatyva „Augu internete“

Publikuota: 2017-02-06 20:29
Tematika: Įvykiai, renginiai
Inf. šaltinis: Pranešimas spaudai

Telekomunikacijų bendrovė telekomunikacijų bendrovė „Telia“ pristatė saugaus elgesio iniciatyvą „Augu internete“ ir to paties pavadinimo svetainę auguinternete.lt. Joje tėvai, vaikai ir mokytojai ras visapusiškai naudingos informacijos ir patarimų, kaip atpažinti pavojus ir apsisaugoti nuo virtualių grėsmių. Ši iniciatyva yra kuriama su „Vaikų linijos“ ir UNICEF ekspertų pagalba. Nuo šiandien ji taip pat prisijungia ir prie prezidentės Dalios Grybauskaitės inicijuotos nacionalinės socialinio saugumo kampanijos „Už saugią Lietuvą“.

Vaikai ir paaugliai imlumu technologijoms ir jų išmanymu stipriai lenkia suaugusius, tačiau jiems trūksta racionalaus mąstymo, savisaugos įgūdžių ir gyvenimo patirties. Susidūrus su tiesioginėmis virtualaus pasaulio grėsmėmis, dažnai nei tėvai, nei vaikai nežino, kaip elgtis, kur kreiptis ir kaip jų išvengti.

„Telia“ iniciatyva „Augu internete“ norime parodyti, kad technologijos atneša ne tik naujas bendravimo formas, bet ir grėsmes. Tėvai dažnai nežino apie savo vaikų veiklą internete ir nesuvokia jiems kylančių pavojų – patyčių, seksualinio turinio, tapatybės vagysčių, sukčiavimo. Vien praėjusiais metais visoje Lietuvoje apie elgesį internete kalbėjomės su 42 tūkstančiais moksleivių ir atlikome daugiau kaip 500 tėvų apklausą, jie patvirtino, kad informacijos apie saugumą internete labai trūksta“, – sako „Telia“ Korporatyvinių reikalų vadovė Audronė Mažeikaitė.

„Mūsų, suaugusiųjų, tėvai nemokė, kaip elgtis internete, todėl pirmiausiai tėvai turi išmokti saugumo pagrindų ir apie tai kalbėtis su savo vaikais. Nes internetą mūsų kartos atrodo kartu – tiek tėvai, tiek vaikai“, – sakė reginyje su savo dukromis dalyvavusi dr. Austėja Lansbergienė, „Vaikystės sodo“ steigėja.

„Vaikus nuo pat mažumės reikia mokyti sąmoningumo, kuo dalintis internete, nes jame viskas lieka labai ilgai. Aš pats gerai apgalvoju prieš skelbdamas internete kiekvieną savo įrašą, nes žinau, kad tik aš pats esu atsakingas už savo turinį“, – sako atlikėjas Donny Montell (Donatas Montvydas).

„Augu internete“ saugaus elgesio įgūdžius formuos paskaitomis mokyklose bei vaizdo transliacijomis, susitikimuose su tėvais. Visa informacija apie vyksiančius mokymus skelbiama svetainėje auguinternete.lt, čia taip pat gausu naudingų patarimų, pradedant nuo to, kaip apsaugoti savo privatumą socialiniuose tinkluose, kaip atpažinti virusu užkrėsta el. paštą ar SMS, baigiant informacija, kur ieškoti pagalbos susidūrus su patyčiomis.

Iniciatyvos „Augu internete“ pristatymo renginyje buvo parodytas ir socialinis eksperimentas, kurio metu atskirai į tuos pačius klausimus apie patirtį internete atsakinėjo Lietuvoje žinomos moksleivės vlogerės ir jų tėvai. Atsakymai nustebino tėvus, kiek mažai jie žino apie savo vaikus.

Praėjusių metų pabaigoje pristatyta „Telia“ užsakymu atlikta SIC apklausa parodė, kad 88 proc. nepilnamečių naudojasi internetu be suaugusiųjų priežiūros. Labiausiai savo vaikų veikla internete yra susirūpinę tėvai, auginantys 13–14 metų paauglius. Būtent nuo šio amžiaus vaikai tampa užkietėjusiais interneto vartotojais – per parą jie internete dažnai praleidžia po daugiau kaip 5 valandas.

‡ 1999–2024 © Elektronika.lt LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina Valid XHTML 1.0!