Elektronika.lt

Elektronika.lt - elektronikos, informacinių ir
ryšių technologijų portalas

Adresas: http://www.elektronika.lt
El. paštas: info@elektronika.lt
 Atspausdinta iš: http://www.elektronika.lt/naujienos/ivykiai/57450/rusijoje-ieskoma-eilines-kosmines-nesekmes-priezasciu/spausdinti/

Rusijoje ieškoma eilinės kosminės nesėkmės priežasčių

Publikuota: 2016-12-07 07:07
Tematika: Įvykiai, renginiai
Aut. teisės: ©15min, UAB
Inf. šaltinis: 15min.lt

Penktadienį Rusijos tyrėjai aiškinosi, dėl kokių priežasčių ketvirtadienį vykęs bandymas raketa-nešėja „Sojuz U“ iškelti krovininę kapsulę į Tarptautinę kosminę stotį buvo nesėkmingas, rašo phys.org.

Rusijos kosmoso agentūra „Roskosmos“ paskelbė, kad incidento tyrimui bus sušaukta valstybinė komisija, tačiau nepaaiškino, ar bus vykdomos kokios nors ateities kosminių startų grafiko korekcijos.

Yra žinoma, kad kosminė kapsulė sudegė atmosferoje virš retai apgyvendintos Tuvos srities Sibire. Šios srities ypatingųjų situacijų ministras pranešė, kad jokių kapsulės nuolaužų iki šiol neaptikta.

Penktadienį turėtos žinios leido daryti prielaidą, kad nesėkmingo starto priežastis yra problema „Sojuz“ raketoje – šio tipo raketos naudojamos ir krovininiams, ir žmonių pervežimams. Iki šiol yra buvę du nesėkmingi „Progress“ krovininių kapsulių iškėlimai, dėl kurių taip pat kaltintos „Sojuz“ raketos.

Rusijos dienraštis „Kommersant“ citavo „Roskosmos“ agentūrai artimą šaltinį, tvirtinusį, kad tyrimo grupė daugiausiai dėmesio skirs raketos trečiajai pakopai – ji po starto nuo krovininės kapsulės turėjo atsiskirti paskutinė. Jeigu bus nustatyta, kad nesėkmės priežastis yra aplaidumas, tikėtina, kad raketos gamintojai bus baudžiami, tvirtino „Kommersant“ šaltinis.

Rusijos valstybinė naujienų agentūra TASS, taip pat cituodama šaltinius iš šios šalies kosmoso pramonės, sakė, kad galėjo išdegti variklio degimo kameros – galimai dėl aplaidaus raketos sumontavimo. Neatmetama tikimybė, kad dėl šios avarijos teks atidėti kitos „Progress“ krovininės kapsulės, kurią numatyta iškelti vasarį, startą.

Jeigu paaiškės, kad iš tiesų nesėkmės problema slypi raketos variklyje, teks atlikti papildomus visose skrydžiui rengiamose raketose sumontuotų variklių patikrinimus, dėl to atidedant ateities skrydžius, sako naujienų agentūros RIA cituojamas šaltinis.

2015 metų balandį dėl nesėkmingo bandymo iškelti „Progress“ kapsulę buvo apkaltinta taip pat „Sojuz“ raketa – Rusijos kosmoso programos „darbinis arkliukas“, sukurtas dar šaltojo karo laikais.

To paties tipo raketos naudojamos ir žmonių gabenimui į kosmosą, tad Rusijai teks atidėti bet kokius žmonių skraidinimus beveik trims mėnesiams, o dabar TKS dirbantys astronautai kosminėje stotyje užtruks mėnesiu ilgiau nei planuota iki šiol.

‡ 1999–2024 © Elektronika.lt LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina Valid XHTML 1.0!