Elektronika.lt

Elektronika.lt - elektronikos, informacinių ir
ryšių technologijų portalas

Adresas: http://www.elektronika.lt
El. paštas: info@elektronika.lt
 Atspausdinta iš: http://www.elektronika.lt/naujienos/ivykiai/56773/programu-lokalizavimas-europos-programavimo-savaiteje/spausdinti/

Programų lokalizavimas Europos programavimo savaitėje

Publikuota: 2016-10-17 11:06
Tematika: Įvykiai, renginiai
Inf. šaltinis: Pranešimas spaudai

Ši savaitė – Europos programavimo savaitė. Lietuvoje užregistruoti 59 renginiai. Daugumos renginių lankytojai supažindinami su programavimo pradmenimis. Programų reikia daug. Todėl programuotojams darbo netrūksta. Bet ir jie ne viską aprėpia. Daugumą programų importuojame.

Tai natūralu globalėjančiame pasaulyje – vyksta prekių mainai. Bet programa yra ypatinga prekė. Ją reikia pritaikyti mūsų kalbai ir kultūrai. Tai vadinama programų lokalizavimu.

Programą lokalizuoti dešimtimis kartų pigiau negu pagaminti naują. Bet lokalizuotų programų naudojame dešimtimis kartų daugiau negu originalių lietuviškų. Taigi reikia nemažai ir lokalizuotojų.

Daugelį programų importuojame jau lokalizuotas (pvz., „Windows“, „Microsoft Office“). Bet ir jas lokalizuoja lietuviai, nesvarbu, kur dirbdami: Lietuvoje ar užsienyje. Europos programavimo savaitėje yra pora renginių, skirtų būsimiems lokalizuotojams. „Pažintis su programų lokalizavimu (nuotolinė pamoka)“. Tai pirmieji praktiniai žingsniai lokalizavimo link, per kuriuos įveikiamas barjeras tarp meniu, parinkčių, mygtukų pavadinimų bei kitų tekstų, matomų programos languose ir juos atitinkančių tekstų, slypinčių programos viduje, kuriuos reikia versti.

Pamokoje eksperimentuojama su programa „Skype“, kuri turi unikalią savybę – į ją įdėtą lokalizuojamųjų tekstų rengyklę. Išverti arba pakoreguoji jau išverstą tekstą, paspaudi mygtuką ir tas tekstas atsiduria programos lange. Tai paprasta ir akivaizdu. Ta pati programa yra ir eksperimentavimo objektas, ir eksperimentavimo priemonė. Todėl per vieną pamoką galima daug ko išmokti, nes nereikia specialių lokalizavimo priemonių ir papildomų veiksmų su jomis.

Renginyje „Nuotolinis uždavinių sprendimas: 7 dienos – 14 uždavinių“ pateikiamas rinkinys uždavinių, susijusių su rašto ženklų vaizdavimu, kodavimu, unikodu. Uždaviniai parinkti įdomūs, turintys netikėtus sprendimus, daugelis turi galvosūkių bruožų. Šis renginys Programavimo savaitėje pateikiamas trečią kartą, tik uždaviniai vis nauji. 2014 ir 2015 m. dominavo uždaviniai su failais ir buvo svarbūs programuotojams ir reiklesniems programų naudotojams. Šiais metais – apie ženklų kodavimą, svarbūs lokalizuotojams ir programuotojams.

‡ 1999–2024 © Elektronika.lt LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina Valid XHTML 1.0!