Elektronika.lt

Elektronika.lt - elektronikos, informacinių ir
ryšių technologijų portalas

Adresas: http://www.elektronika.lt
El. paštas: info@elektronika.lt
 Atspausdinta iš: http://www.elektronika.lt/naujienos/ivykiai/56015/nasa-po-2-metu-atgavo-erdvelaivi/spausdinti/

NASA po 2 metų „atgavo“ erdvėlaivį

Publikuota: 2016-08-24 08:04
Tematika: Įvykiai, renginiai
Aut. teisės: ©Alfa.lt
Inf. šaltinis: Alfa.lt

Jungtinių Amerikos Valstijų kosmoso agentūra NASA pirmą kartą per beveik dvejus metus atstatė ryšį su prarastu erdvėlaiviu. Iki sekmadienio NASA net 22 mėnesius bandė susisiekti su erdvėlaiviu „Stereo-B“ ir pagaliau po sėkmingo kontakto paaiškėjo, jog aparatas nėra pernelyg „nutolęs į miškus“.

Vis tik ryšio užmezgimas dar nereiškia, jog viskas yra tvarkoje. Dabar specialistai bandys išsiaiškinti, ar erdvėlaivis vis dar yra pakankamai gyvybingas ir funkcionalus, kad galėtų tęsti savo kosminę misiją Saulės sistemoje.

Tam reikės atlikti begalę procedūrų, tačiau jau vien faktas, kad buvo atkurtas ryšys, teikia vilčių. Jei viskas bus tvarkoje, „Stereo-B“ vėl tęs Saulės stebėjimus ir rinks duomenis tiek apie pačią žvaigždę, tiek jos unikalią orbitą. Beje, tyrimus padės atlikti ir „Stereo-B“ sesuo „Stereo-A“, su kuria NASA mokslininkai kol kas neturėjo jokių problemų.

NASA po 2 metų „atgavo“ erdvėlaivį

Dar 2014 metų spalį NASA pirmą kartą susidūrė su problemomis, kuomet buvo prarastas kontaktas su „Stereo-B“, o atliekami tam tikrų sistemų bandymai susiklostė ne taip, kaip buvo tikėtasi. Aišku, patys NASA mokslininkai buvo pripažinę, jog pagal pirminį planą „Stereo-A“ ir „Stereo-B“ turėjo gyvuoti tik iki 2008 metų.

NASA vis dar ieško atsakymų, kodėl „Stereo-B“ pradėjo rodyti kaprizus, nors tuo metu „Stereo-A“ veikia itin sklandžiai. Neatmetama tikimybė, jog tam nemažai įtakos padarė Saulės aktyvumas ir skleidžiama spinduliuotė, kuri erdvėlaivį tiesiog išmušė iš vėžių.

‡ 1999–2024 © Elektronika.lt LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina Valid XHTML 1.0!