Elektronika.lt

Elektronika.lt - elektronikos, informacinių ir
ryšių technologijų portalas

Adresas: http://www.elektronika.lt
El. paštas: info@elektronika.lt
 Atspausdinta iš: http://www.elektronika.lt/naujienos/ivykiai/55696/zondui-philae-tariame-sudie/spausdinti/

Zondui „Philae“ tariame „sudie“

Publikuota: 2016-07-27 22:12
Tematika: Įvykiai, renginiai
Aut. teisės: ©Alfa.lt
Inf. šaltinis: Alfa.lt

Mažytis zondas „Philae“ tapo žmonijos simboliu kosmonautikos srityje po to, kai jis buvo nutupdytas ant kometos. Deja, tačiau jau metus laiko „Philae“ yra užmigęs ir nereaguoja į jokius signalus. Mokslininkai su liūdesiu praneša, jog tai simbolizuoja šio įrenginio veiklos pabaigą.

Zondas buvo nutupdytas ant kometos 2014 metų pabaigoje, tai buvo kosminės misijos „Rosetta“ projekto dalis. Sėkmingai nutupdžius „Philae“ džiūgavo daugelis mokslininkų, kadangi buvo tikimasi, jog tai atvers naują lapą kosmonautikos srityje: juk ne kasdien žmonėms pavyksta nutupdyti savo kūrinį ant judančios kometos, esančios už milijonų kilometrų.

Zondui „Philae“ tariame „sudie“

Bet „Philae“ globėjai iš savo „kūdikio“ nieko negirdėjo jau ilgiau nei metus laiko, o mokslininkai galutinai prarado viltį užmegzti kontaktą su zondu. Europos kosmoso agentūra savo tinklaraštyje paskelbė įrašą vardu „Lik sveikas, tylusis Philae“.

Šiandien, liepos 27-ąją, Europos kosmoso agentūros mokslininkai jau pradėjo sistemingai išjunginėti „Philae“ sistemas. Su problemomis mokslininkai susidūrė dar praėjusių metų liepą, tačiau visos sistemos buvo paliktos veikti tikintis, jog vieną dieną „Philae“ tiesiog atsigaus. Vis tik nuo 2015 metų liepos 9 dienos taip ir nebuvo sulaukta jokių gyvybės ženklų.

Kadangi „Philae“ veikia naudodamas Saulės energiją, šiuo metu jis yra nutolęs nuo Saulės daugiau nei per pusę milijardo kilometrų, o tai reiškia, kad Saulės energijos jam bus dar sunkiau gauti ir viltis atsibusti mažėja iki minimumo.

‡ 1999–2024 © Elektronika.lt LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina Valid XHTML 1.0!