Elektronika.lt

Elektronika.lt - elektronikos, informacinių ir
ryšių technologijų portalas

Adresas: http://www.elektronika.lt
El. paštas: info@elektronika.lt
 Atspausdinta iš: http://www.elektronika.lt/naujienos/ivykiai/54950/netiketa-isvada-marsas-atsigauna-po-ledynmecio/spausdinti/

Netikėta išvada: Marsas „atsigauna“ po ledynmečio

Publikuota: 2016-05-28 11:43
Tematika: Įvykiai, renginiai
Aut. teisės: ©Alfa.lt
Inf. šaltinis: Alfa.lt

Jungtinių Amerikos Valstijų kosmoso agentūros NASA astronomai pranešė kiek netikėtą žinią. Ilgai stebėdami procesus, kuriuos užfiksavo aplink Raudonąją planetą skriejantis zondas, astronomai priėjo išvados, jog Marsas šiuo metu išsivaduoja iš ledynmečio.

Anot astronomų, ledynmetis kaimyninėje Žemės planetoje galėjo baigtis mažiau nei prieš 400 tūkstančių metų. Apie klimato pokyčius, vykusius Raudonojoje planetoje, liudija ir nepastovus planetos judėjimas aplink savo ašį.

Netikėta išvada: Marsas „atsigauna“ po ledynmečio

Beje, mokslininkai pasitelkė erdvėlaivį „Mars Reconnaissance Orbiter“, kuris padėjo atidžiau ištirti Marso šiaurinio ašigalio ledinę kepurę. Stebėjimų metu išsiaiškinta, jog Šiaurės ašigalyje dar prieš 370 tūkstančių metų prasidėjo ledo atsitraukimas, palikęs pėdsaką reljefe.

Kaip rašoma „Independent“, ledynmetis Marse gali būti nulemtas tų pačių veiksnių kaip ir Žemėje, t. y. ilgalaikių planetos orbitos pokyčių bei Saulės spindulių padidėjusios įtakos planetos paviršiui.

Beje, apie galimą ledynmečio egzistavimą liudija ir Marso „šaukštai“ – tai „levituojančios“ uolienos, kurios tik maža dalimi liečiasi su planetos paviršiumi.

Netikėta išvada: Marsas „atsigauna“ po ledynmečio
‡ 1999–2024 © Elektronika.lt LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina Valid XHTML 1.0!