Elektronika.lt

Elektronika.lt - elektronikos, informacinių ir
ryšių technologijų portalas

Adresas: http://www.elektronika.lt
El. paštas: info@elektronika.lt
 Atspausdinta iš: http://www.elektronika.lt/naujienos/ivykiai/54872/startuoja-ismaniosios-mokesciu-administravimo-sistemos-i-mas-kurimas/spausdinti/

Startuoja Išmaniosios mokesčių administravimo sistemos (i.MAS) kūrimas

Publikuota: 2016-05-23 14:21
Tematika: Įvykiai, renginiai
Inf. šaltinis: Pranešimas spaudai

Valstybinė mokesčių inspekcija prie Lietuvos Respublikos finansų ministerijos (toliau – VMI) informuoja, kad institucija gegužės 20 dieną pasirašė sutartį su UAB „ATEA“, kuri laimėjo viešųjų pirkimų konkursą sukurti ir diegti du Išmaniosios mokesčių administravimo sistemos (i.MAS) posistemius. VMI iki spalio 1 dienos LR Vyriausybės yra įpareigota sukurti ir įdiegti i.MAS elektroninių sąskaitų faktūrų (i.SAF) ir elektroninių važtaraščių (i.VAZ) posistemius.

VMI primena, kad Elektroninių sąskaitų faktūrų posistemis (i.SAF) sudarys galimybę mokesčių mokėtojams pateikti sąskaitų faktūrų duomenis elektroniniu standartizuotu formatu ir programinėmis priemonėmis, o naudojantis Elektroninių važtaraščių posistemiu (i.VAZ) bus galima išrašyti, perduoti ir naudoti elektroninius važtaraščius krovinių vežimui. i.SAF sistema naudosis apie 80 tūkst. šalies mokesčių mokėtojų, o per metus Lietuvoje išrašoma apie 9 mln. važtaraščių, gabenant krovinius šalies teritorijoje. Konkursą laimėjusi įmonė pasiūlė dvi sistemas sukurti ir įdiegti už 3413728,23 Eur. su PVM.

VMI primena, kad su VŠĮ Centrinė projektų valdymo agentūra (toliau – CPVA) jau yra pasirašiusi dvi finansavimo sutartis dėl i.MAS minimų posistemių sukūrimo: i.VAZ projekto įgyvendinimui skirta 1,66 mln., i.SAF projekto įgyvendinimui – 2,86 mln. eurų ES lėšų. VMI tapo pirmąja institucija iš visų pretenduojančių, su kuria pasirašytos finansavimo sutartys pagal ES struktūrinių fondų investicinės programos „Informacinės visuomenės skatinimas“ priemonę „Pažangių elektroninių paslaugų kūrimas“.

„VMI, nelaukdama viešojo pirkimo rezultatų, kartu su partneriais iš įvairių verslo organizacijų, sukūrė i.SAF ir i.VAZ taisykles, parengė visą reikalingą informacijos mokesčių mokėtojams, padėsiančios pasiruošti sklandžiam darbui su naujomis sistemomis. Šiuo metu jau organizuojame nemokamus seminarus visoje Lietuvoje, kuriuose visiems mokesčių mokėtojams pateikiame išsamias konsultacijas bei atsakome į kylančius klausimus“, – pažymi VMI prie FM viršininko pavaduotojas Vygantas Ivanauskas.

VMI akcentuoja, kad i.MAS tikslas – sukurti tokią aplinką, kurioje mokesčių mokėtojai turėtų vieną pasirinkimą – tinkamai vykdyti mokestines prievoles ir konkuruoti rinkoje sąžiningai. i.MAS mažins administracinę naštą mokesčių mokėtojams, padės užtikrinti sąžiningą verslo konkurenciją, didins mokesčių mokėtojų pajamų apskaitymą, mokesčių surinkimą ir mokesčių administratoriaus veiklos efektyvumą.

Praėjusių metų gegužės mėnesį startavęs „PSF“ (PVM sąskaitų faktūrų) projektas (paremtas i.SAF veikimo principais) parodė, kad įmonių, kurioms pateikti nurodymai teikti PVM sąskaitų faktūrų registrų duomenis, mokėtinų mokesčių rodikliai pagerėjo akivaizdžiai. VMI, gaudama šiuos duomenis, gali vertinti verslo partnerių sąžiningumą, lyginti, ar visos sąskaitos atsiduria buhalterinėje apskaitoje, ar nėra specialiai išrašytų netikrų sąskaitų, kurios mažina PVM mokėtinas sumas į biudžetą. Kontroliuojamų įmonių per š. m. I ketv. deklaruotas mokėtinas PVM, lyginant su praėjusiais metais, didėjo 62,2 proc. t. y. žymiai sparčiau nei visų PVM mokėtojų (6,2 proc.). Kontroliuojamos įmonės per š. m. I ketv. deklaravo 42 mln. eurų daugiau mokėtino PVM nei pernai tuo pačiu metu.

‡ 1999–2024 © Elektronika.lt LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina Valid XHTML 1.0!