Elektronika.lt

Elektronika.lt - elektronikos, informacinių ir
ryšių technologijų portalas

Adresas: http://www.elektronika.lt
El. paštas: info@elektronika.lt
 Atspausdinta iš: http://www.elektronika.lt/naujienos/ivykiai/54601/5-ajame-energetikos-forume-demesys-naujoms-elektros-jungtims-ir-atsinaujinanciai-energetikai/spausdinti/

5-ajame energetikos forume – dėmesys naujoms elektros jungtims ir atsinaujinančiai energetikai

Publikuota: 2016-05-03 16:39
Tematika: Įvykiai, renginiai
Inf. šaltinis: Pranešimas spaudai

Kitą antradienį, gegužės 10 d., Vilniuje įvyks jau penktasis Tradicinės ir atsinaujinančios energetikos forumas. Forumo pranešėjai – energetikos sektoriaus lyderiai bei politikai – kalbės apie Baltijos šalių energetikos strategijas bei energetikos rinkos iššūkius, su kuriais neišvengiamai teks susidurti siekiant užtikrinti tolygų ir sėkmingą bendros energetikos rinkos funkcionavimą.

Forume didesnis dėmesys bus skiriamas elektros jungtims su Lenkija ir Švedija, jau pasiektiems rezultatams bei ateities perspektyvoms. Renginyje dalyvaus Lenkijos elektros energijos biržos valdybos prezidentas Ireneusz Lazor, buvęs Švedijos finansų ministras Pär Nuder, dujų sektoriaus iššūkius aptars Latvijos Seimo patarėjas energetikos klausimais Reinis Aboltinš, taip pat Estijos bei Lietuvos energetikos sektoriaus atstovai. Tarp svarbiausių temų įtraukta ir atsinaujinanti energetika. Šia tema pasisakysiantis Europos biomasės asociacijos AEBIOM prezidentas ir Švedijos bioenergetikos asociacijos generalinis direktorius Gustav Melin įsitikinęs, kad kitoms šalims yra ko pasimokyti iš Lietuvos.

„Turime paskatinti energetikos sektoriaus perėjimą prie aplinkai draugiškesnio kuro gamybos ir tuo pačiu metu koreguoti paramos schemas ir politinius sprendimus. Geras kelias efektyvumo link yra anglies dioksido mokestis, nes, pavyzdžiui, mišri šilumos ir elektros energijos gamyba padeda sumažinti išlaidas ir anglies dvideginio išmetimą. Lietuva – geras centralizuoto šildymo ir mišrios šilumos bei elektros energijos rinkos vystymo pavyzdys visai likusiai Europai“, – sako G. Melin.

Biomasės klausimus renginyje taip pat aptars Estijos bendrovės „Eesti Energia“ generalinis direktorius Hando Sutter, saulės energetikos perspektyvas Baltijos regione pristatys Global BOD Group valdybos pirmininkas Vidmantas Janulevičius, vėjo parkų plėtros galimybes Lietuvoje aptars UAB „4energia“ vadovas Tadas Navickas.

„Prieš kelis mėnesius paleistos naujos elektros jungtys jau lėmė reikšmingų pokyčių elektros energijos rinkoje. Lietuva yra atsidūrusi tarp 3 stambių energijos rinkų, kuriose vyrauja skirtingos tendencijos, didžiąja dalimi nulemiančios energijos srautus šalyje. Todėl energetika išlieka itin dinamiška sritimi, turinčia didelę įtaką visų Baltijos šalių ekonomikai“, – sako vienas iš renginio moderatorių, elektros energijos tiekėjos „Enefit“ generalinis direktorius Janis Bethers.

Pasak energetikos forumo sumanytojo ir organizatoriaus, Estijos prekybos rūmų valdybos pirmininko Roberto Juodkos, vienas svarbiausių šio energetikos forumo tikslų – pakviesti energetikos sektoriaus atstovus iš visų regiono valstybių, kad diskusija apie sėkmingą bendros energetikos rinkos funkcionavimą būtų išsami ir atspindėtų visų šalių nuomones. „Prieš penkerius metus, iškilus būtinybei garsiai kalbėti apie pokyčius energetikos sektoriuje, nusprendėme organizuoti tarptautinę konferenciją energetikos klausimais – džiugu, kad forumas vis auga“, – teigia R. Juodka.

Kasmet rengiamą tradicinės ir atsinaujinančios energetikos forumą organizuoja Estijos prekybos rūmai Lietuvoje, advokatų kontora PRIMUS (ankstesnis pavadinimas VARUL) bei Estijos ambasada Vilniuje. Renginio partneriai: Latvijos, Švedijos bei Lenkijos ambasados, Lenkijos ir Lietuvos prekybos rūmai, Lietuvos pramonininkų konfederacija, bendrovės „Enefit“, „Amber Grid“, „Nordica“, Prekybos ir investicijų rėmimo skyrius prie Lenkijos Respublikos ambasados.

5-asis Tradicinės ir atsinaujinančios energetikos forumas vyks gegužės 10 d. Vilniuje, „Kempinski“ viešbutyje.

‡ 1999–2024 © Elektronika.lt LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina Valid XHTML 1.0!